Valaki, egyszer rájött, hogy milyen hatalmas szerepe van a reklámoknak! Látszólag össze nem illő dolgokat képes pillanatok alatt összekapcsolni és az a végén kerek egészet alkot. Nem véletlen, hogy valamennyi nagy sporteseménynek, tornának névadó szponzora van, hogy minél nagyobb a rendezvény, annál magasabbak a költségek és persze ennek megfelelően a bevételek is.

Ezt tökéletesen alátámasztja az egyik legnagyobb sportcsemegének tartott NFL nagydöntő, amelynek közvetítése súlyos dollár milliókba kerül. Nem mellesleg a reklámblokkokban feltűnni igyekvő vállalatok, cégek horribilis összegeket képesek erre költeni. Nos, valami ilyesmi állhatott a háttérben, amikor valakinek a fejéből kipattant a terv: a foci-világbajnokságnak hivatalos dal kell!

A Bajnokok Ligájának ikonikus dallamvilágát bizonyára mindenki ismeri, ugyanakkor ennyire magával ragadó hangzást nagyon keveseknek sikerül írni és előadni. Bár már az 1962 -es chilei seregszemlétől kezdve akadt egy-egy bátor vállalkozó, aki próbált halhatatlanná válni egy-egy dal erejéig, ez keveseknek sikerült. A reklámérték növekedését lényegében 1990-es vb-től lehet igazán mérni. Főleg a dallamok tekintetében…

1990:
A történelem talán egyik legunalmasabb döntőjét hozta, amelyet végül az NSZK nyert meg egy büntetőt követően. Sokan az olaszokat várták befutónak – elvégre hazai környezetben szerepeltek, de hiába. Gianna Nannini és Edoardo Bennato párosának köszönhetjük a vb-dalát, de az “Un Estate Italiana” című felvétel aligha maradt meg az emlékezetekben…

1994:
Hatalmas előkészület és felhajtás előzte meg a világbajnokságot, amelyet az Egyesült Államokban rendeztek meg. Kicsit talán a sportág népszerűsítése is célja volt a szövetségnek a tengeren túlon. A Queen – We are the Champions slágere már jóval korábban született, de ezt még az öreg kontinensen is ismerték. Ugyanakkor a másik himnusz Daryl Hall és a Sounds of Blackness koprodukciójában született Gloryland. Ki ismerte fel elsőre?

1998:
Hogy mennyire szükség van egy jól csengő névre és slágerre, ezt pontosan a franciaországi seregszemle bizonyította be végérvényesen. Ebben az esztendőban a labdarúgás nevében négyen is próbáltak nagyot alkotni. Youssou N’Dour és Axelle Red felelt a torna himnuszáért, de a “La cours des grandes” nagyon gyorsan a feledés homályába veszett. Hivatalos dalként nevezték meg Dario G-Carnava de Paris slágerét, amely a formációnak is nagy ismertséget hozott.

Ugyanakkor itt meg kell említeni egy másik fiatal tehetséget is, aki már a slágerlistát is megcélozta. Ricky Martin felvétele messze felülmúlt minden várakozást és nemcsak a torna, hanem az év egyik legsikeresebb felvétele lett. Bizonyára a kedves olvasó is kívülről fújja a refrént…

2002:
Nincs megállás, mert 8 év után ismét idegen terepen próbálkozott a szövetség. Nemcsak azért, mert Ázsiában bonyolították le a vb-t, hanem mert egyszerre adott otthont az erőpróbának két ország. Japán és Dél-Korea szereplése mellett a játékvezetői tevékenységtől maradt leginkább emlékezetes. Pedig a szervezők igazi nagyágyúkat kerestek meg és négy hivatalos dal született, amely a viadalt hivatott népszerűsíteni.

A helyi japán és koreai előadók saját közönségük számára írt felvétellel rukkoltak ki. Ezt Európában aligha ismerik a focibarátok, akárcsak Jennifer Pena spanyol nyelven íródott dalát. Ellenben Vangelis jegyezte a torna himnuszát, míg Anastacia a hivatalos dalát. El lehet dönteni, hogy melyik tetszik Önnek leginkább. Egy biztos: előbbi bekerült a FIFA játékokba is.

2006:
Ismét Európa, ahol Németországban bizonyíthattak a nemzetek. Ez igaz volt az előadókra is, hiszen nem kevesebb, mint öt különböző produkció volt hivatott népszerűsíteni a tornát. Shakira – Hips don’t Lie és Bob Sinclair – Love Generation slágereit már korábban kiadták, kicsit átdolgozva került újra a polcokra. Ezeket a dalok megszületését viszont nem igazán a vb ihlette.

Nem úgy Herbert Grönemeyer produkciója, aki saját hazájában lett próféta – ez egyébként a mai napig elvárás, hogy legyen az előadónak kötődése az adott országhoz. Más kérdés, hogy a Zeit dass sich was dreht (Celebrate The Day) mennyire közönségbarát és mennyire fogyasztható könnyen. Ebbe a kategóriába tartozik az Il Divo formáció is, akik a hivatalos dalt jegyzik.

2010:
Egy világbajnokság, amelyre biztosan mindenki emlékszik. Ha másért nem is, de a vuvuzela hangja mellett Shakira táncára feltétlenül érdemes is. A kolumbiai énekesnő a férjének, Pique-nek kedvében próbált járni, a dal pedig azonnal meghódította a világot. Nem véletlen, hogy ez a sláger lett a torna hivatalos felvétele.

Esélyes volt rá a produkciós céllal – egy üdítővállalat által megtámogatott – produkció is, amelyet K’Naan jegyzett – Wavin’ flag címmel. Ugyanakkor 2010-ben is megvolt a kikötés, hogy a himnuszt helyi, azaz dél-afrikai előadónak kell prezentálni. R. Kelly mellett pedig a Soweto Spiritual Singers hozta tető alá a Sign of a Victory-t, amire nem biztos, hogy mindenki emlékszik…

2014:
Megtörve a hegemóniát, nem tért vissza az öreg kontinensre a világbajnokság, helyette Brazíliában találkoztak a csapatok. Hogy mennyire szükség volt a produkciós szekér megtolására, jól fémjelzi, hogy nem kevesebb, mint tíz dalt alkottak meg kedvcsinálónak. Nyilván több spanyol, arab, japán nyelven íródott, hogy eladható legyen, megcélozva távol eső országokat is. Ugyanakkor a kevesebb néha több…

A himnuszt a kontinens egyik legnagyobb legendája, Carlos Santana nevéhez fűződik. Maga mellé vette a korszak feltörekvő és már befutott csillagait. Így esett meg, hogy egy dalban a gitárvirtuóz mellett Avicii pörgette a lemezt, Wyclef pedig reppelt. A hivatalos dalt is a kor aktuális sztárjai prezentálták, bár Jennifer Lopez és Pitbull párosa talán nem volt annyira ütőképes, mint Shakira.

2018:
Mintha csak tegnap lett volna, hogy a legjobb nemzetek összecsaptak Oroszoroszágban. A legutolsó világbajnokság több szempontból kilóg a sorból. Egyrészt hivatalos himnusszal nem rendelkezik, ugyanakkor a FIFA számára írt dal, egybena torna felvétele is lett, amelyet nem kisebb név jegyez, mint a többszöröses díjazott zeneszerző Hans Zimmer, aki nem is olyan régen hazánkban adott felejthetetlen koncertet filmzenei repertoárját bemutatva.

A világbajnokság slágere pedig ezúttal is meglehetősen sokszínű lett, hiszen megtalálható a produkcióban mindenki. Amerikai reppertől, színésztől kezdve, brazil labdazsonglór világbajnokig és egy koszóvói-albán születésű énekesnővel kiegészülve prezentálták a Live it up című felvételt. A dalt egyébként angol és spanyol nyelven is rögzítették a rajongók kedvéért.

2022:
Elérkeztünk a lista záróetapjához, hiszen idén imsét labdarúgó-világbajnokságot rendeznek. A katari állomást viszont aligha övezi kellően meleg fogadtatás. Sok más egyéb mellett kiderültek a sivatagban épült stadionok körüli balesetek, különböző pénzek magánzsebekbe vándorlása, amely nem építette a FIFA hírnevét. Ráadásul a klubcsapatok sem örülnek, hiszen idén késő ősszel kezdődik a torna. A karácsony előtt befejeződő torna kedvcsinálójaként viszont már két sláger is napvilágot látott.

Aisha révén – egy katari énekeső is feltűnik a dalban – ugyanakkor a produkciót egy amerikai repper duó hozta tető alá. A fogadtatás pedig elég megosztóra sikeredett. Sokan ugyanis a dalt nem találják kellően jónak. MC Kekel révén pedig egy brazil előadó is bejelentkezett néhány napja. Utóbbit egyébként az egyik sportszergyártó karolta fel és égisze alatt jelent meg a dal, amely egyben Al Rihla-cégére is egyben…

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!