A négy magyar induló közül három – Guzi Blanka, Réti Kamilla és Simon Sarolta – bejutott a szombati döntőbe az öttusázók idei harmadik világkupaversenyén, Albenában. A bulgáriai viadalon a 49 fős mezőny kedden két csoportban esett túl a selejtezőn, mindegyikből az első 15, illetve pontszám alapján további hat öttusázó jutott tovább. Köztük volt a négy magyar, Guzi, Réti és Simon, valamint Erdős Rita is. Szerdán következett a körvívás, melynek eredménye megalapozta a csütörtöki elődöntős szereplést. Ebben a számban a várakozásnak megfelelően jól szerepelt Simon Sarolta, 22 győzelemmel és 13 vereséggel csoportjában az első helyről kezdhette a csütörtöki programot, illetve a korábbiak alapján meglepetésre a legjobbak közé tartozott Guzi Blanka is, aki ezúttal húsz ellenfelénél bizonyult jobbnak és 15-től kapott ki. Erdős Rita sorsát viszont más előjellel határozta meg az, hogy csak kilenc asszója volt sikeres. Utóbbi csütörtökön nem is tudott érdemben javítani, az A csoportban 17. lett. Réti Kamilla viszont nagyot küzdött itt, és bár a négy lövészettel megszakított 5×600 méteres futás rajtjánál még távol volt a döntőtől, végül a biztos finálét érő hetedik helyen ért célba. A B csoportban Simon és Guzi is hozzá tudott tenni egy-egy győzelmet az addigi vívóeredményéhez a bónuszkörben, majd a 200 méteres úszásban utóbbi megőrizte hatodik helyét, előbbi viszont az elsőről a nyolcadikra csúszott vissza. A lövészeteknél mindkét magyarnak akadtak gondjai, Guzi azonban ezzel együtt is stabil ötödikként futott be. Simon a nyolcadik helyen végzett, de pontszáma végül bőségesen elég volt a döntőhöz. A két csoportból az első hét-hét jutott közvetlenül a fináléba, további négy versenyző pedig pontszámmal. Kállai Ákos szövetségi kapitány pozitív fejleményként értékelte, hogy míg a kairói első és a budapesti második vk-fordulón is két magyar döntős volt, addig most három lett, ráadásul úgy, hogy a jelenlegi legjobb, a tavaly vb-bronzérmes Gulyás Michelle – aki Egyiptomban ezüst-, majd hazai környezetben aranyérmet nyert -, ezen a világkupán nem indult. Ugyancsak kiemelte Guzi Blanka vívását, ugyanakkor a lövészetével nem volt elégedett. Hasonlóan vélekedett maga a versenyző is.
“A vívásban kell még a legtöbbet fejlődnöm, ezen a versenyen meg egyértelműen ez a húzószámom. Nagyon jól sikerült a tegnapi nap, baromira élveztem. Rengeteget nyertem már eddig is ezzel a vívással, az önbizalmam szempontjából is nagyon kellett nekem” – értékelte teljesítményét. Megemlítette, hogy a múlt héten egy fertőzés miatt nem nagyon tudott edzeni, ezt a fizikai számokban érezte is, illetve fáj a dereka azóta, hogy a hazai világkupán leesett a lóról. “Most nagyon furcsa ez a verseny érzésre, nem ez szokott lenni a felállás, hogy a vívás a húzóerő és a lövészettől kell tartani, de nem vonnék le ebből messzemenő következtetést” – folytatta.
A Fekete-tenger partján lévő üdülőközpontban a helyi szervezők egymáshoz közel tudták kialakítani az egyes számok helyszíneit, így optimálisan bonyolítható le a vk-ban idén bemutatkozó új formátumú, elődöntős-döntős rendszerű, másfél-két órás blokkokba sűrített verseny. Pénteken a férfiak elődöntője következik, a kétszer 18 fős mezőnyben ott van a szerdai selejtezőt sikerrel vevő négy magyar, Bereczki Richárd, Regős Gergely, Szép Balázs és Tamás József. A 18-as döntőt mindkét nemnél szombaton rendezik, majd a vk vasárnap a vegyes váltóval zárul.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!