Május 13-15-ig az olaszországi Grosseto másodszor adott helyet a Master Atléták Európa-bajnokságának. A stadionon kívüli számokban 38 ország közel 2000 versenyzője állt rajthoz az utcai futások 5 és 10 km-es, valamint félmaratoni számában, emellett a női gyaloglók 10 és 20 km-es, illetve a férfiak 10 és 30 km-es távján is bajnokot avattak.

Bodorkós-Horváth Katalin számunkra adott beszámolójából kiderül, hogy a start előtti napon, csütörtökön 11 órás autóút után érkeztek meg Grossetóba, ahol 6 éve 10 km-n az első EB-érmét szerezte meg.

– Az előjelek, az edzés eredményeim nem voltak biztatóak, így csak kedden vált biztossá, hogy kiutazunk edzőmmel és férjemmel. Pénteken reggel fél 9 kor rajtoltunk el, mivel versenyek hiányában (oltatlanként nem versenyezhettem idén) nem tudtuk, mire vagyok képes, így igazából taktikám sem volt. Megyek, ahogy bírok – gondoltam, aztán majd meglátjuk ez mire lesz elég. Rajt előtt gyomorproblémám volt, ez picit akadályozott, de sikerült jól elrajtolni. A mezőnyben VB és EB győztesek is voltak, illetve egy brit és olasz lány, akiket még nem ismertem, csak az eredményeiket. Szóval kicsit sem volt lebecsülendő a mezőny színvonala. Egy kör 2 km hosszú volt, egy parkban tekeregtünk – nyilatkozta a későbbi Európa-bajnok.

– A rajt után az élre álltam. aztán 7 km-ig folyamatosan nőtt vagy tartottam a megszerzett előnyt. Segítőim folyamatosan mondták, egy körben többször is, hogy mennyi az előnyöm. Végül 500 m-re a cél előtt már éreztem, hogy ezt a sikert nem veszi el tőlem senki. Végül 55 perc 55 másodperces idővel sikerült megelőznöm a többszörös világ-, és Európa-bajnok olasz Elena Cinca-t, akivel nagyon jó barátságot ápolok. Elena szintén nagyon jól teljesített tudva családi tragédiáját – folytatta az első aranyérem históriáját a szombathelyi gyalogló.

– Aztán vasárnap délután, 30 fok feletti, szeles időben a 20 km-es rajtjánál is ott álltam. Látva a többiek formáját és taktikáját, itt már mi is megbeszéltük, hogy erős 10 km-rel kell kezdeni, minél nagyobb előnyt szerezni, hogy a második 10 km-re ez elég legyen. Ezen a távon 16 km-ig jól mentek a lábaim, több mint 2 perc volt az előnyöm. Aztán 16 km után már éreztem, hogy fáradok, a szél is egyre jobban zavart, a melegben sokszor locsoltam magam, de fejben most nagyon ott tudtam lenni. Segítőim a frissítésnél jól helytálltak, szurkoltak, hajtottak, segítettek, élveztem a versenyt. Végül 1 óra 58 perc 19 másodperces idővel rajt-cél győzelmet arattam – zárta a második aranyérem történetét Bodorkós-Horváth Katalin.

A második helyen ezúttal is Elena végzett, a harmadik helyen pedig a szintén olasz Anna Savarese.

A folytatással kapcsolatban az Európa-bajnok gyaloglótól megtudtuk, hogy június végén – július elején lesz a finnországi Tampereben a világbajnokság. Ott a még erősebb mezőnyben 5, 10 és 20 km-en is rajthoz áll Kata, akinek mindenképpen nehezebb lesz ez a verseny, hiszen nem lesz ott sem az edzője, sem a férje, aki a frissítésnél segíthetne. Kata abban bízik, hogy majd a magyar sporttársak közül lesz olyan, aki akkor éppen nem versenyez és segít majd frissíteni.

Bodorkós-Horváth Katalin sikere azért is megsüvegelendő, mert a szenior versenyek továbbra is önköltségesek. A résztvevők csak saját, illetve szponzorok támogatásával tudtak kiutazni és részt venni a versenyeken. A szombathelyi gyalogló Európa-bajnokságon való versenyzését a STEP Kft., valamint munkahelye, az ALPOK TERRA Kft. támogatta.

Kata a támogatók mellett a barátoknak, sporttársaknak és a családnak ezúton is köszöni szurkolást és a sok gratulációt.

Mi is gratulálunk és sok sikert kívánunk a finnországi világbajnokságra is! Hajrá, Kata!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!