Izgalmas csemegének ígérkezett a Mathias Corvinus Collegium szombathelyi képzési központja által megszervezett szakmai előadás. A nagy érdeklődés miatt – több mint 250 fő jelezte részvételi szándékát – új helyszínen, az MMIK nagytermében tartották meg a rendezvényt, amely az “Így korcsolyázunk mi” címet kapta és két kiváló sportember pályafutását mutatta be.

Már a felvezetés során elképesztő számadatot kellett feldolgozni a nézőknek. Horváth Vilmos Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület képviseletében oszotta meg a közönséggel, hogy Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang eddig hatvan nemzetközi érmet szereztek pályafutásuk során. Az olimpiákon, világ-, és Európa-bajnokságon kívül megannyi medállal is büszkélkedhetnek.

A siker pedig nem változtatta meg a két, még mindig szemtelenül fiatal gyorskorcsolyázót. A Ferencváros kötelékébe tartozó testvérpár meglepett mindenkit, hiszen életük olyan mozzanatait is megosztották, amely eddig ismeretlen volt a nagyközönség előtt. A pályafutásukat az uszodában kezdték, majd egy élesváltással a korcsolyapályán találták magukat, amely meghatározó pillanat volt életükben.

A beszélgetés végig renkdívül kötetlenül és főként humorosan telt. Liu Shaoang elmondta, hogy kétségtelen az olimpiákra való hangolódás volt pályafutásuk legnehezebb időszaka. A hajnali kelés, az egész napon át tartó edzések után egyetlen pillanatra kell feltenni a négy éves felkészülésüket. Ugyanakkor a tehetség önmagában semmit sem ér, hiszen a munka mennyisége is számít.

A gyorskorcsolyázó rámutatott arra is, hogy rengeteg tehetség kallódhat el sportágtól függetlenül, mert a kevésbé tehetségesek, de sokkal szorgalmasabbak hosszabb távon eredményesebbek lehetnek. A pályán elért sikerek pedig semmit nem érnek, ha azt nincs kivel megosztani – ennek apropóján látogattak el Szombathelyre a Liu-testvérek is.

Liu Shaolin Sándor szerint az ő példájuk lehet talán a következő generáció számára is inspiráló hatású. A 26 éves versenyző szerint ugyanis testvérével nem voltak kimagaslóan nagy tudással megáldva, de elhivatottsággal, kemény munkával elérték céljukat. Ezzel az üzenettel próbál mindenkinek erőt adni, aki kétségek közt van – legyen szó sportról, karrierről, magánéletről.

A szakmai nap végén a közönség is feltehette kérdéseit az olimpikonoknak, majd ezt követően az előcsarnokban kialakított helyszínen autogramkártyákat és emléklapokat dedikáltak a Liu-testvérek. A lelkes szurkolók még közös képeket is készíthettek a gyorskorcsolyázókkal, akik megemlítették, hogy szívesen jönnének vissza Szombathelyre, akár az új jégcsarnok átadására is.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!