A sérült, illetve betegséggel küzdő játékosok miatt foghíjas keret ellenére is a tavalyi bronzéremnél fényesebb medált szeretne szerezni a magyar válogatott a férfi röplabda Európa-liga ezüst divíziójának hétvégi, budapesti négyes döntőjében.
A Tüskecsarnokban sorra kerülő eseményen a magyarok (34. hely az európai rangsorban) azzal a román válogatottal találkoznak az elődöntőben, amellyel tavaly decemberben – a külföldön játszók nélkül – kétszer is megmérkőztek Érden: akkor a vendégek szoros szettekben előbb öt-, majd négyjátszmás győzelmet arattak.
A rivális kerete azokhoz a találkozókhoz képest csak néhány helyen változott, a magyaroké viszont több poszton erősödött: a többi között csatlakozott a csapathoz a feladóátló Pádár Krisztián, a japán bajnokság legponterősebb játékosa.
“Fizikálisan megviselt a szezon vége, a Japán Kupában hat mérkőzést játszottunk egymás után, de szombatra helyre rakom magam. Bizakodó vagyok, nem lennék itt, ha nem látnék fantáziát a válogatottnál zajló munkában. Nem végeredményben gondolkodom, azt szeretném, ha a szurkolók úgy mennének haza, hogy azt látták, mindent megtettünk” – mondta Pádár.
Koch Róbert szövetségi kapitány elmondta, a keret eléggé foghíjas lett a final fourra: a center Gacs Dánielnek a múlt vasárnapi, finnek elleni meccsen kiugrott a válla, míg a nyitásfogadók közül Gergye Rolandtól sérülése miatt elköszöntek, Hubicska Patrik pedig jó ideje betegséggel küzd és antibiotikumot szed.
“Éppen ezért Bozóki Bence ezúttal nem liberóként, hanem szélső ütőként szerepel majd biztonsági tartalékként. A nehézségek miatt is ki kell lépnünk a komfortzónánkból, ha eredményesek szeretnénk lenni. Mindent meg fogunk tenni, hogy döntőbe jussunk” – mondta a tréner.
A románok (17.) az A csoport megnyerésével biztosították helyüket a négyes döntőben: öt győzelemmel és egy vereséggel jutottak el Budapestre. A rivális 2019-ben ott volt az Európa-bajnokságon, két éve megnyerte az Európa-liga B divízióját, így tavaly a legjobbak között szerepelt. A magyarok mindössze két tétmérkőzéssel tudtak készülni a final fourra, ugyanis csoportjukban az azeriek visszalépése után csak a finnek maradtak: Koch elmondta, ez nem volt ideális, de ezzel is meg kell tudni birkózniuk. A házigazda együttes a finnektől idegenben 3-0-ra, a Tüskecsarnokban 3-1-re kapott ki.
A másik elődöntőben a B csoportban első finn válogatott (12.) – amelyet az európai szövetség azért sorolt vissza az ezüst divízióba, mert tavaly a koronavírus-járvány miatt visszalépett a sorozattól – azokkal az északmacedónokkal csap össze (24.), akik összesen négyszer – közte tavaly – második helyen zárták az Európa-ligát. A sorozat győztese jövőre az arany divízióban szerepelhet. A mérkőzéseket szombaton és vasárnap is 16 és 19 órakor rendezik, a 2000, illetve a diákoknak és nyugdíjasoknak elérhető 1200 forintos belépőket elővételben is meg lehet váltani.

A budapesti négyes döntő programja (Tüskecsarnok):
szombat, elődöntők:
——————-
Finnország – Észak-Macedónia 16.00
Románia-Magyarország 19.00
vasárnap:
———
a 3. helyért 16.00
döntő 19.00

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!