Elkészült a Király Sportegyesület fejlesztésének legújabb szakasza a Király Sportlétesítményben: megnyitott a Király Park Hotel, Szombathely legújabb, négycsillagos minősítésű szálláshelye és sportdiagnosztikai, rehabilitációs központja. A beruházás része volt egy pályaépítési- és rekonstrukciós program, illetve a régi, lebontott A-épület helyén jelenleg is zajlik egy iroda- és öltöző épület kivitelezése, aminek átadása 2023 tavaszán várható. A Király Sportegyesület által megvalósított fejlesztést összesen 4.505.212.085 forint költségvetési forrással támogatta a kormány.

A Király Sportlétesítmény két évtizeddel ezelőtt, 2003-ban nyitotta meg kapuit, abban az időszakban, amikor a vasi megyeszékhelyen éppen a régi sporttelepek felszámolása, megszüntetése, és az ingatlanok kereskedelmi célú beépítése zajlott. A Szombathely nyugati részén, Újperinten fekvő sportkomplexum létrehozásának ötletgazdája az a Király Gábor, válogatottsági rekorder kapus, aki 26 évet töltött a nemzetközi profi labdarúgásban. Németországi, angliai tapasztalataiból merítve már karrierje közepén megalapította szülővárosában egyedi sportszervezetét, amellyel értékrendjének, tudásának, filozófiájának átadása, a közösségépítés és mindenekelőtt a fiatalok sportolási lehetőségének biztosítása volt a célja.

Az első 15 évben kizárólag önerőből, magántőkéből épített és fejlesztett, az üzemeltető Király Sportegyesület működési támogatást nem kapott. A 6 hektáron elterülő Király Sportlétesítményben működik a Király Gábor Nemzetközi Kapusiskola, a 250 igazolt utánpótlás játékossal rendelkező Király Sportegyesület, valamint a K1rály Alapítvány. A létesítmény kezdetektől 2020-ig otthona volt a női labdarúgó NB I-ben szereplő Haladás-Viktória FC-nek, a Grundball PFC utánpótlás egyesületnek, valamint a városrész, Újperint SE csapatának is. A Király Sportegyesület elmúlt másfél évtizedes szakmai és közösségépítő törekvéseit, koncepcióját ítélte támogatásra érdemesnek a magyar kormány, amikor 2017-ben úgy döntött, központi forrást biztosít a Király Sportlétesítmény komplex fejlesztésének II. ütemére.

A sportközpont fejlesztésének I. üteme még 2018-ban valósult meg. Akkor egy mintegy 1000 négyzetméteres, panorámás szülői váróval rendelkező kétszintes passzívház-szerű klubépület (ez a jelenlegi B-épület), valamint egy parafa-granulátumos ízületkímélő műfüves pálya épült.

A 2019 novemberében indult II. fejlesztési ütem a következőket tartalmazza:

  • megépült a Király Park Hotel sportdiagnosztikai és rehabilitációs központ
  • a meglévők helyén új pályák épültek, pályarekonstrukciókat végeztek
  • a régi, korszerűtlen A-épületet lebontották, helyén egy kétszintes, 1300
  • négyzetméteres iroda- és öltöző épület kivitelezése zajlik, aminek átadása 2023 tavaszán várható

A Király Park Hotel nem csak minőségi szálláshely, de rehabilitációs és egészségfejlesztő központ is egyben, amely az egy napot meghaladó terápiák esetén szállás lehetőséget is kínál a kezelésre szorulóknak. Három szinten, 1800 négyzetméteren épült meg, 600 négyzetméteren a hotel, 500 négyzetméternyi területen pedig a rehabilitációs részleg, 11 kezelővel, kapott helyet. Prevenciós és egészségmegőrző programok, gyógytorna, speciális sportdiagnosztika, német módszer alapján kidolgozott FMR-terápia várja a kezelésekre érkezőket. A rehabilitációs részlegen mozgásszervi betegségek, sportsérülések, a műtétek utáni gyors felépülést segítő korszerű végezhetőek el.

A hotel részen 16 szoba biztosít szálláslehetőséget elsősorban a kezeléseken résztvevőknek, a sportturizmus miatt Szombathelyre érkezőknek, a Király Sportegyesület sport- és üzleti partnereinek, de a négycsillagos minősítésű szálláshely-szolgáltatás bárki számára elérhető, igénybe vehető. A hotelben étterem is üzemel, a 108 Restaurant Király Gábor válogatottsági rekorder kapus nemzeti csapatban igazolt fellépéseire utal, az a’la Carte étlapon az európai és mediterrán konyha ízeivel találkozhatnak a vendégek.

A fejlesztés nyomán 44 új parkolóhely is létesült. Az elkövetkezendő időszakban a kivitelező feladat lesz még a hotel külső környezetének rendezése, a terület parkosítása. A beruházás maximálisan fenntarthatósági szempontok figyelembevételével készült, a zöld szemlélet tetten érhető a megújuló energia, hőszivattyú, csapadékvíz újrahasznosítás, napelem, napkollektor, víztakarékos csapok ökotudatos műszaki megoldásaiban. A Király Park Hotel AA++ energia besorolású, az alacsony fenntartási költségek hosszú távon biztosítják a komplexum környezettudatos, gazdaságos működtetését.

A meglévő pályákat részben felújították, új szerkezetet kaptak, részben újak épültek. A parafa-granulátumos ízületkímélő műfüves pálya mellett immár két UEFA-szabvány méretű (105×68-as) élőfüves nagypálya és két, szintén füves edzőterület áll a Király SE, és a sport turisztikai célból (edzőtáborozás) hozzá érkező partner egyesületei rendelkezésére. A labdarúgó pályákat korszerű, energiatakarékos, a nappali fényhez közelítő led-világítással, vízelvezető rendszerrel és labdafogó hálókkal látták el. A beruházáshoz tartozik még egy kisméretű, 60×40 méteres, szintén parafa-granulátumos felületű műfüves pálya is.

A beruházás része a régi A-épület helyén felhúzott kétszintes, 1300 négyzetméteres, MLSZ-szabványoknak megfelelő iroda- és öltöző épület, amely külsőleg közel kész állapotban van, belül viszont még zajlanak a szakipari munkák, ezek befejezése 2023 tavaszára várható. Megmarad, sőt a közeljövőben felújításra kerül a Király Sportlétesítményben található, a sportolni érkezők körében változatlanul népszerű úgynevezett „dühöngő” rész, amely két betonos kosaras és egy kézilabda pályából áll. A mostani beruházás befejeztével az új épületek és a pályarendszer is a Király Sportegyesület tulajdonába kerül, Szombathely városa, az itt élők pedig ezáltal egy korszerű, nemzetközi szinten is minőséget jelentő sport komplexummal gyarapszanak.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!