Mindent vagy semmit – lehetett volna ez is a mottó péntek este, hiszen két érintett csapat számára mérföldkő volt a döntő negyedik felvonása. A férfi kosárlabda-bajnokság fináléjában ezúttal is Vas megyei csapatok voltak a főszereplők, amelyben 2-1-re az Egis Körmend vezet. A Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely számára tehát az utolsó szalmaszál volt ez a derbi.

Már amennyiben szerette volna ötmérkőzésesre növelni a párharcot. Milos Konakov tanítványainak ezért a kötelező győzelem terhével kellett idegenben a pályára lépni. A piros-feketék ezzel szemben felszabadultabbak lehettek, hiszen az ősi rivális otthonában elért sikernek eredeményeként egyetlen meccstől voltak az újabb bajnoki aranyéremtől.

A nagy tét a várakozásoknak megfelelően nagy rohamot hozott a feldobást követő percek. Pontatlan dobásokkal és eladót labdákkal kezdődött a döntő negyedik felvonása. Takács ziccere adta meg az alaphangot, amire Benke triplája és Váradi pontjai érkeztek válaszként. A nagy izgalom rányomta bélyegét a találkozóra: kevés kosár, több hiba mezőnyben és a palánk alatt is. White és Ferencz vezérletével fordított a Körmend az első negyed végén.

Nem nyugodtak a kedélyek a folytatásra sem, nagyon ritkán akadtak tiszta dobóhelyzetek játékosok előtt, akiknek többször megremegett a keze még ilyenkor is. Perl lőtte be magát, két triplájával fordított a szombathelyi alakulat, a válasz viszont nem váratott magára. Benke és Keller a kritikus pillanatokban talált be, a túloldalon Takács pontjaival tartotta a lépést a Körmend. A nagyszünetben. 37-40 állt az eredményjelzőn.

A térfélcsere után is folytatódott a nagy csata, az Egis Körmend három támadását rontotta el zsinórban, így Váradi messziről elégedett triplájával már nyolccal ment a Falco. Constantinides mester azonnal próbált változtatni az eltervezett taktikán. Átmenetileg zárkózott a házigazda, majd Perl duplájáv és Keller harompontosával tízre nőtt a sárga-feketék előnye. Jött egyből a Rába-parti időkérés, de a várt feltámadás elmaradt a harmadik negyedben. A Falco pedig szárnyalt ezekben a percekben.

Az utolsó játékrész kezdetén megpróbált mindent egy lapra feltenni az Egis Körmend, de hiába. Távolról és közelről is pocsékul céloztak, a vendégek pedig már nem sürgették a támadások befejezését. Ferencz kipontozódása után White és Stokes vette hátára a piros-feketéket. Tíz pontos vendég vezetésnél Konakov kért időt. Gyorsan magára is találtak Váradiék és a hátralevő időben jól kontrollálták a mérkőzést.

Ezzel pedig egalizált a címvédő és készülhetnek a mindent eldöntő ötödik összecsapásra a főszereplők. Erre a találkozóra vasárnap este kerül sor az Aréna Savariában, ahol kiderül, hogy ki lesz a 2021/2022-es bajnokság aranyérmese! A lefújást követően az érmek átadására is sor kerül. Már csak az a kérdés, hogy melyik vasi csapat örülhet az utolsó felvonás végén?!

Egis Körmend – Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely 62-77 (22-21, 15-19, 7-22, 18-15) 

Körmend: White 17/3, Stokes 9/3, Takács 11, Savic 2, Gordon 12.
Csere: Henry 2, Ferencz Cs. 7/6, Durázi 2, Kiss M. -.
Vezetőedző: Antonis Constantinides

Falco: Somogyi 5, Váradi 15/6, Benke 10/6, Golomán -, Keller 12.
Csere: Perl 15/6, Barac 17, Kovács 3/3, Clark -, Verasztó -.
Vezetőedző: Milos Konakov

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!