Ötödször is egymásnak feszült a férfi élvonalbeli kosárlabda-bajnokság döntőjében a két Vas megyei alakulat. A Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely és az Egis Körmend is azzal a tudattal léphetett pályára a vasárnap esti összecsapáson, hogy sikerével negyedik elsőséget szerezhetik meg klubjut történetében. Épp ezért biztosra lehetett venni, hogy kemény pillanatok várnak a főszereplőkre.

A feldobás után – a korábbi forgatókönyvekkel ellentétben – azonnal bekezdtek a játékosok. Golomán távolról és közelről is eredményes volt, ezzel szemben a túloldalon Savic süllyesztett el egy triplát. Ezt követően viszont a szombathelyiek akarata érvényesült és az agresszív védekezés mellé rendkívül eredményes támadójáték párosult. Az ötödik percben 84%-os volt a dobószázaléka a címvédőnek – a Körmendnék még a harmincat sem érte el.

Antonis Constantinides cserékkel és időkéréssel próbálta felrázni játékosait, de hiába. A Falco ugyanis jól kontrollálta a találkozót és bár több eladott labdája is akadt ebben a periódusban, de magabiztos előnyét jól őrizte. A negyed végére a vendégek némiképp faragni tudtak a tetemesnek tűnő hátrányon, de nem találtak fogást a remek formában játszó sárga-feketéken Duráziék.

A második negyed elején alaposan beragadtak a csapatok a kezdésnél. Közel két percen keresztül nem találtak gyűrűbe a játékosok. A rövidzárlat után is a hazaiak akarata érvényesült. Több támadó lepattanót szereztek Kellerék, Somogyi pedig a pontgyártásban jeleskedett. Ezzel szemben a piros-feketék valamennyi akciójuk során megszenvedtek a dobások lehetőségéért és előfordult, hogy tiszta kísérleteket rontottak.

A szünetben 21 pontos Falco előnnyel vonulhattak öltözőbe a felek. A pihenő jót tett a vendégeknek és a 4-0-ás nyitány úgy tűnt még tartogathat izgalmakat. A szombathelyiek viszont azonnal szigorították védekezésüket és újra felpörgette a játékot, amire nem volt ellenszere a Rába-parti alakulatnak. Benke két gyors kosarával tovább nőtt a szakadék a két gárda között. A Körmend leginkább a duplák értékesítésével szenvedtek meg, de a harmadik negyedben a triplák sem ültek már.

Constantinides reklamálásért kapott technikai hibát, a címvédő pedig nem lassított és már a 30 pontos különbséget ostromolta. Az utolsó negyedre már teljesen összeomlott a Körmend és ekkor már a fiatal cserejátékosok pattogtatták a labdát. Joggal zúgott a csarnokban az “Izzik a csarnok, itt a magyar bajnok!” rigmus. Az utolsó percekben már a kulcsjátékosok pihentek mindkét oldalon.

Egyetlen nyitott kérdés volt a találkozón: vajon eléri-e a Falco együttese a 100 dobott pontot – mert ekkor már a győzelem és a bajnoki aranyérem is a sárga-feketék zsebében volt. A döntő mérkőzés sorozat első és negyedik felvonása után, a mindent eldöntő ötödik találkozón dőlt el az első hely a címvédő javára.

Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely – Egis Körmend 99-70 (27-18, 28-16, 20-11, 24-25)

Falco: Somogyi A. 22/6, Váradi B. 8, Benke Sz. 14/3, Golomán Gy. 11/3, Keller Á. 4.
Csere: Perl Z. 17/3, Barac 12, Kovács B. 2, Clark 5/3, Sövegjártó Á. 4, Verasztó P. -.
Vezetőedző: Milos Konakov

Körmend: White 10/6, Doktor P. -, Takács K. 6, Savic 6/3, Gordon 13.
Csere: Stokes 4, Henry 12/9, Kiss M. 6/6, Durázi K. -, Ferencz Cs. -, Krivacsevics M. 10, Martinez R. 3.
Vezetőedző: Antonis Constantinides

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!