Míg tavaly a világ 5. legerősebb atlétikai versenye volt a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj, addig a hétfőn megrendezett sztárparádén a 2023-as budapesti világbajnokság várható legjobbjait ismerhettük meg. Közülük jó néhányan elkápráztatták a telt házas székesfehérvári stadion közönségét, akik hét plusz egy versenycsúcsnak is tapsolhattak a versenyen – olvasható az atletika.hu-n.

A versenyen a legnagyobb érdeklődés a svéd világsztár Armand Duplantis szereplését övezte, amit jól mutat, hogy a rúdugráshoz közel nem csak a lelátók, de a pálya melletti füves területek is teljesen megteltek, egy gombostűt sem lehetett leejteni a környéken. A rúdugrás világcsúcstartójának a kavargó szél megnehezítette a dolgát, de így is ámulatba ejtette a nézőket, hogy mennyire könnyeden és szépen ugrott az atlétika egyik legnehezebb versenyszámában. Ugyan a 6,01 méteres magasságot nem sikerült átugrania a szél miatt, így is fantasztikus, 5,80 méteres versenycsúccsal nyert.

Duplantis mellett a sportág új királynője, Sydney McLaughlin és a legendás jamaicai sprinter, Shelly-Ann Fraser-Pryce volt a közönség kedvence. A 23. születésnapját ünneplő McLaughlin három év után versenyzett ismét Európában, és rögtön egy olyan eredményt ért el 400 méteres gátfutásban, amilyet ezelőtt soha senki Európában. 51.68 másodperces ideje ráadásul a valaha volt hatodik leggyorsabb futás az egész világon.

A kora délután kezdődött női kalapácsvetésben a világbajnok Brooke Andersen utolsó kísérletére elért 74,84 méteres teljesítményével győzött. Az amerikaiak kettős győzelmét a vb-bronzérmes Janee’ Kassanavoid tette teljessé (72,58 m). A szombathelyi Gyurátz Réka szintén hatodikra érte el legjobb eredményét, ekkor 69,25 méterre repítette a kalapácsot, ami ezúttal 5. helyet ért.

Réka a versenyszám után az M4Sportnak elmondta, hogy nagyon örül, hogy utolsó kísérletre javítani tudott, s ezzel előkelő helyen végzett, ugyanakkor tudja, hogy az EB-n ennél jobb eredmény, nagyobb dobás kell majd.

Az ugyancsak a Szombathelyi Dobó SE-ben pallérozódó Németh Zsanett ezúttal 61,99 métert ért el, ezzel pedig veretes mezőnyben a 8.helyet szerezte meg.

A hölgyek után az urak következtek a dobókörben, ahol a 80 méteres dobók körébe az oregoni világbajnokságon bekerülő Halász Bence és a többi magyar kalapácsvető szintén a lehető legerősebb ellenfelekkel mérhette össze erejét.

A fordulatos versenynek volt olyan pillanata is, amikor a Szombathelyi Dobó SE kiválósága az első helyen állt, végül 79,44 méteres kísérletével a 2. lett.

A győztes a lengyel Wojciech Nowicki lett, aki épphogy csak 80 méter alatti teljesítménnyel, 79,96 méterrel nyerte meg a Memorialt. Az ötszörös világbajnok Pawel Fajdek a 3. pozícióban zárt (79,15 m). Rába Dániel a 6. (73,20 m), Pars Krisztián a 7. (72,14 m), Czeller Gábor a 8. (71,07 m), Pásztor Bence a 9. lett (68,41 m), Varga Donát érvényes kísérlet nélkül zárt

Halász Bencét a verseny után kérdeztük, hogyan értékeli saját teljesítményét.

– Nem vagyok elégedett de csalódott sem. Többet éreztem ma benne, de azért ilyen közeli teljesítmény a 80 méterhez, jó eredménynek számít. Sajnos az erős hideg szél elvett az eredményből, számomra ez zavaró volt – fogalmazott az EB-re koncentráló legjobb magyar kalapácsvető.

 

Rába Dániel is kitett magáért és motiváltnak érezte magát.

Nagyon élvezetes volt a verseny, rengetegen szurkoltak, ami motivált rendesen. Elégedett vagyok, mert az elmúlt két hétben, nem sikerültek úgy az edzések ahogy azt vártam. Minden dobó edzésem után szomorúan mentem el a pályáról. Ez a verseny nagyon motiváló volt számomra, ami most nagyon is fontos, mert vasárnap már utazunk ki az Európa-bajnokságra és ott szeretnék egy nagyon nagyot dobni – nyilatkozott oldalunknak a Szombathelyi Dobó SE ugyancsak a jövő heti EB-re készülő versenyzője.

Jövőre már a budapesti Nemzeti Atlétikai Központ ad otthont a Gyulai Memoriálnak, hiszen ez a verseny lesz a hazai atlétikai vb egyik tesztversenye. A legenda tehát 2023-ban is folytatódik!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!