Nem volt könnyű helyzetben a magyar kosárlabda válogatott, amely a németországi Európa-bajnokság harmadik játéknapján a világ egyik legerősebb nemzetével került szembe. A bosnyákok és a szlovének után a Rudy Gobert nevével fémjelzett Franciaország következett. A világranglista 4. helyén álló gallok voltak az összecsapás egyértelmű esélyesei és ezt azonnal próbálták érvényre is juttatni.

A feldobás után az NBA-játékosaira építő franciák lépéselőnybe kerültek. Fournier kintről talált be, majd a palánk alatt Gobert használta ki testi adottságait. Hanga révén szépített válogatottunk, de úgy tűnt, hogy sima lehet ez az összecsapás. Az ex-Falcós Váradi Benedak pályára lépésével aztán gyorsan kezdett apadni a francia előny, így jött is a várt időkérés.

Kis pihenője után Hanga is kiválóan szállt be a játékba, 10 percnyi játék után 21-17 állt az eredményjelzőn. Trojkapárbaj nyitotta a második negyedet, majd a jó védekezésnek köszönhetően egyetlen pont volt a különbség a játékrész derekán. Bár a franciák igyekeztek meglépni, de jól tartotta magát válogatottunk. Hanga triplája adta meg az alaphangot a második félidőben, de az egyenlítést követően ismét Gobert vezette gallok kerültek lépéselőnybe.

Néhány figyelmetlenség és egy sportszerűtlen hibának köszönhetően egy 8-0-ás rohammal újra nyeregben érezhette magát a francia válogatott. A lélektanilag sokat számító 10 pontos különbség a 23. percben született meg, erre Ivkovics időkéréssel reagált. Kisebb fellángolást követően növelte előnyét a francia válogatott, amelynek hátterében a labdaeladások és a lepattanók álltak.

Az utolsó negyedben igyekeztek Hangáék faragni a hátrányon, de ekkor már a fáradtság is közrejátszott a pontatlanságban. Úgy tűnt, hogy mindenki elhitte, hogy a franciák könnyedén nyerik a derbit, azonban egy perccel a vége előtt csak kettő volt a csapatok között. Végül a nagyobb rutin döntött a francia válogatott javára. Nemzeti együttesünk a “B-csoport” utolsó helyén állva várja a litvánok, majd a németek elleni összecsapást. Előbbire kedd délután, utóbbira szerdán este kerül sor.

Franciaország – Magyarország 78-74 (21-17, 21-22, 25-14, 11-21)

Magyarország: Vojvoda 8/6, Hanga 18/12, Benke 9/3, Allen 5/3, Hopkins 10/3.
Csere: Váradi 9/3, Keller 7/3, Eilingsfeld 6, Perl -.
Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan

A franciák legeredményesebb játékosai: Gobert 15, Yabusele 15/3.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!