Nem ígérkezett könnyűnek a magyar férfi kosárlabda válogatott számára a keddi összecsapás. A németországi Európa-bajnokságon azzal a Litvániával kerültünk szemben, amellyel néhány nappal korábban világbajnoki selejtező-mérkőzésen szenvedett csapatunk vereséget. A helyzetet pedig nehezítette, hogy sérülés miatt Hanga Ádám nem léphetett pályára a sorsdöntő találkozón.

Sabonis és Valanciunas révén komoly játékerőt képviselt soron következő ellenfelünk, hiszen mindketten NBA csapataikban meghatározó szerepet töltenek be. Ennek megfelelően jobban kezdett a litván válogatott, de kemény védekezéssel sikerült megtörni a lendületüket. Keller pontjaival zárkózott a magyar alakulat, ugyanakkor intő jel volt, hogy rendkívül gyengén célzott távolról.

Nagyon élt Sabonis az első félidőben, aki lepattanók mellett a kosarak gyártásában is jeleskedett. Ivkovics igyekezett rotálni játékosait – a korábban kevesebb percet kapott kosarasok is bizonyíthattak. Perl triplájával egyetlen egység volt a felek közti különbség, így a litvánok kértek időt a második negyed elején. Hiába, mert Vojvoda duplájával már a magyarok voltak előnyben.

Majd jött egy rövizárlat Allenéktől, az ellenfél pedig köszönte szépen és egy 13-0-ás rohammal megfordította az állást. Perl törte meg a kosárcsendet, de a különbséget nem sikerült faragni a nagyszünetig. A pihenőt követően sem változott nagyot a játék képe. Hiába próbált fogást találni ellenfelén a magyar válogatott a lepattanók terén érvényre juttatta fölényét Litvánia.

Az utolsó negyedre már nem maradt nyitott kérdés és mindkét gárda jobbára a cserejátékosoknak biztosított lehetőséget. Ekkor Perl és Golomán volt a legfőbb pontgyáros magyar részről. Sabonis vezette litvánok ezzel megszerezte első győzelmét és még lehetőséget szerzett a továbbjutás kiharcolására. A magyar válogatott nyeretlenül a csoport végén áll és készülhet a németek elleni zárófordulóra.

Litvánia – Magyarország 64-87 (18-22, 15-26, 19-27, 12-12)

Magyarország: Váradi 2, Vojvoda 10/3, Benke 2, Allen 10, Hopkins 4.
Csere: Perl 16/3, Golomán 6/3, Keller 5/3, Eilingsfeld 5, Ferencz 2, Somogyi 2.
Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan

Litvánia legeredményesebb játékosai: Valanciunas 21, Sabonis 19/3.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!