Sokan, a világbajnoksághoz hasonlóan, Spanyolország–Olaszország finálét vártak az Eb-n is, a két csapat végül valóban összecsap egymással, de csak a bronzéremért. A magyar és a horvát válogatott ugyanis borította a papírformát.

„Nem mi voltunk a mérkőzés esélyesei. A spanyolok megnyerték a világbajnokságot, ráadásul egy hiányzó kivételével ugyanazzal a kerettel vannak itt” – értékelt a két gólt szerző Manhercz Krisztián.

„Szerencsére működött, ami eddig az egész Európa-bajnokságon. Önfeledt védekezés, rengeteg blokk, Vogel Soma jó védései jellemezték a játékunkat, és Nagy Ádám három gólját is ki kell emelni, mint ahogy Molnár Erik gólja a végjátékban vagy Burián Geri találata a nagyszünet előtt mind-mind fontos volt. Amikor arról beszéltünk, hogy a világbajnokság után megváltoznak a szerepkörök, és ezeknek a játékosoknak is több terhet kellett vállalniuk, erre gondoltunk. Mikor tegyék meg, ha nem az Eb-elődöntőben?”

A horvátok eddigi egyetlen Európa-bajnoki címüket hazai környezetben szerezték, a 2010-es zágrábi kontinenstorna döntőjében könnyedén, 7–3-ra győzték le Olaszországot. Két évre rá aztán a legjobb nyolc közé sem jutottak be, majd két Eb-n is a negyeddöntő jelentette a végállomást, ugyanakkor a világbajnokságokon rendre kijött a lépés, sorozatban három bronz és egy ezüst után öt éve a Margitszigeten értek fel a csúcsra. A döntőben nyolcezer magyar szurkoló előtt győzték le 8–6-ra a mieinket, ám a két csapat azóta lejátszott hat tétmérkőzéséből csak a 2019-es vb bronzmérkőzését tudták megnyerni, ezt követően a világligában és az olimpiai negyeddöntőben is a magyar válogatott volt a jobb.
Azóta szinte kicserélődött Ivica Tucak együttese, a tokiói keretből kilencen nincsenek ott az idei Európa-bajnokságon, amelyen a fiatalokra is fontos szerep hárul, elég csak a 2001-es születésű Marko Zuvelára  gondolni, aki a torna eddigi öt mérkőzésén hét gólt szerzett. Természetesen a rutinos klasszisok is hozzák, amit tudnak. A különös kalamajka után behívott centert, Josip Vrlicet még úgy is nehezen tudják tartani az ellenfelek, hogy a megszokottnál kevesebb bejátszás jutott el hozzá, Marko Bijac biztos pont a kapuban, Luka Bukic pedig a kapásoldalról szórja a gólokat.
A horvát válogatottnak Málta (19–5) és Franciaország (13–7) legyőzése után a görögök elleni 5–5-ös döntetlen is elég volt az első helyhez csoportjában, egyben az automatikus nyolc közé jutáshoz, ahol Grúzia nem jelentett akadályt (15–5). Az elődöntőben aztán a friss vb-ezüstérmes olasz válogatottat búcsúztatta 11–10-es győzelmével a házigazda, amely 12 év után ülhet fel ismét a kontinens trónjára. Ebben már csak egy rivális tudja megakadályozni, nevezetesen a címvédő magyar válogatott – reméljük, meg is teszi!

FÉRFI VÍZILABDA – EURÓPA-BAJNOKSÁG, SPLIT
A 7. HELYÉRT
14.00: Montenegró–Grúzia (Tv: M4 Sport+)
AZ 5. HELYÉRT
15.30: Görögország–Franciaország
A 3. HELYÉRT
18.00: Spanyolország–Olaszország (Tv: M4 Sport)
DÖNTŐ
20.30: Magyarország–Horvátország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!