Nem tétlenkedett az MLSZ, gyorsan döntést hozott annak a tényői futballistának az ügyében, aki november 6-án a Pér LSE – Tényő (2:0) mérkőzésen a kispadról felállva egy fegyvernek látszó tárgyat fogott az egyik partjelzőre. 

Az érintett játékos azzal védekezett, hogy játékfegyver volt a kezében. A labdarúgó nem minősült visszaesőnek, a szövetség megyei tagszervezete ennek ellenére példát statuált, örökre eltiltotta az incidensért felelős játékost. Ennél súlyosabb büntetés nincs a magyar labdarúgásban.

Az esetet egyébként sem a játékvezető, sem az asszisztense nem vette észre, ám valaki lefotózta a helyzetet, a képet pedig azonnal megosztotta, így az villámgyorsan tovább terjedt a neten.

A rangado.hu megkereste az esettel kapcsolatban Sipos Jenőt, az MLSZ szóvivőjét, akitől azt a választ kapták, hogy „a megyei igazgatóság fegyelmi bizottsága az illetékessége alá tartozó ügyet saját hatáskörben kezeli”. Nos, a Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság példás keménységgel ítélkezett. November 15. határozata szerint Tóth Krisztiánt, a labdarúgás szabálykönyv 8. § (1) a.); 9. § (1) d.) 4. pontjainak megsértése miatt az ominózus meccs másnapjától végleg, minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltotta.

Hogy pontosan mit is jelent ez a büntetés, azt szintén a rangado.hu írta össze, akik egy ügyvédet is megszólaltattak az ide vonatkozó törvényleírás kapcsán.

A 8. § (1) a.) azt takarja, hogy a labdarúgó „sportszerűtlen magatartást tanúsított”, míg a 9. § (1) d.) 4. a végleges időtartamra szóló eltiltásra vonatkozik, és arról rendelkezik, hogy az „eltiltott személy semmilyen hivatalos formában, még sportszakemberként sem működhet az eltiltással érintett eseményeken, illetve időszakban.”

Dr. Dányi Szilárd ügyvéd így nyilatkozott:

“Az MLSZ foglalkozástól nem tilthat el, azaz a sportoló labdarúgó tevékenységet végezhet, csak nem az MLSZ rendezvényein belül. Amennyiben például külföldön, mondjuk Ausztriában szeretne futballozni, azt megtehetné.”

Az MLSZ tagszervezetének határozatától függetlenül folyamatban van az a rendőrségi feljelentés alapján a zajló büntetőeljárás is, amelyet a kérdéses ügyben a Győri Rendőrkapitányság 2022. november 7-én zaklatás vétség elkövetésének gyanúja miatt indított.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!