Vasárnap magyar idő szerint délután 17.00 órakor végre kezdetét veszi a katari labdarúgó-világbajnokság, ahol 32 csapat száll harcba az aranyéremért, mi pedig utána jártunk, hogy mely liga adja majd a legtöbb játékost a vb-re, és még pár érdekességet is hoztunk olvasóinknak. 
Katarba összesen 831 labdarúgó utazott el, és ahogy a mai futball világát, úgy természetesen a vb-t is dominálja az angol labdarúgó-bajnokság, amely a játékosok közel negyedét adja a tornára. A 831 játékosból 134-en futballoznak a Premier League-ben, ez pedig toronymagasan a legmagasabb szám, amellyel egy bajnokság képviselteti magát. A PL-t legtöbben a Manchester Cityből képviselik, szám szerint 16-an, míg a városi rivális Unitedből 14-en, a Chelsea-ből 12-en, a Tottenhamből 11-en, a listavezető Arsenalból pedig tízen kaptak meghívót.

Második helyen a spanyol La Liga áll, amely 83 futballistát ad a vb-re, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Bundesliga fért oda 78 játékossal.

Az olasz Seria A úgy tudott oda férni a 4. pozícióba (67 labdarúgó utazik a Seria A-ból), hogy a nemzeti csapatnak nem sikerült kijutnia a világeseményre.

Az ötödik topliga, a Ligue 1 ebben a felsorolásban szintén ötödik, ám az 56 francia első osztályú játékosból csupán négyen (!) képviselik Franciaországot, a többiek zömmel – nem meglepő módon – valamelyik afrikai nemzetet erősítik.

Bár sokáig úgy tűnt, a magyar NB I-et hárman is képviselhetik majd Katarban, végül a Mmaee testvérek, Sammy és Rayen nem kerültek be a marokkói együttesbe, noha a selejtezőkön mindketten szerephez jutottak.

A két említett fradista kimaradása miatt így csak a tunéziai Aissa Laidouni lesz az, aki az OTP Bank Ligában mutatott teljesítményével vívta ki a vb-n való részvételt. Ezzel az egy fővel azonban négy szomszédos országot is megelőzünk: a román, a szlovák, a szlovén és az ukrán élvonalból ugyanis hiába keresnénk focistát a viadalon.

Klubszinten is érdemes csemegézni, ebben a rangsorban a Bayern München és a Barcelona  vezet, akiknek összesen 17-17 labdarúgót kell nélkülözniük a világbajnokság idején. Második helyen a korábban már említett Manchester City áll, a harmadik helyen viszont egy meglepetés, a katari Al-Sadd található, amelyet 15 játékos képvisel (a katari bajnokságot egyébként már jó ideje felfüggesztették, hogy a játékosok tudjanak készülni a vb-re).

Szenegál a következő csapat, amely más aspektusból szolgáltat érdekességet: Aliou Cissé 26 fős keretét ugyanis egytől egyig légiósok alkotják.

Ami a csapatok átlagéletkorát illeti, a legfiatalabb kerettel Ghána megy Katarba (24), a legidősebb pedig holtversenyben az irániaké és a mexikóiaké (28). A torna legfiatalabb játékosa Youssoufa Moukoko lesz, aki éppen a nyitómeccs napján, november 20-án ünnepli majd 18. születésnapját, a legidősebb futballista pedig a mexikóiak kapusa, Alfredo Talavera lesz Katarban, aki már negyvenéves is elmúlt, 1982. szeptember 18-án született. A szövetségi kapitányoknál a hollandokat irányító, 71 esztendős Louis van Gaal a rangidős, az argentinok mestere, Lionel Scaloni pedig a legfiatalabb a maga 44 évével.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!