Sokáig elképzelhetetlen volt, hogy késő ősszel rendezzenek kiemelt labdarúgó tornát a világ legjobb nemzetei számára. 2022-re viszont valósággá vált és Katarban adnak egymásnak randevút a világbajnokságra érkezett csapatok. A hosszúra nyúlt elkészítések, építkezések során sok negatívum érkezett az országból – elhunyt munkásokról, körülményes lebonyolítási rendszerről.

A katari tornát több klasszis kénytelen kihagyni, amelyet a sűrű menetrend és a szokatlan időpontban megrendezett erőpróbával magyaráznak a szakírók. Nagy kérdés lesz, hogy ilyen szokatlan helyszínen és novemberi klímával hogyan birkóznak meg a csapatok. A várakozások ideje lejárt, hiszen vasárnap késő délutántól már az ünnepélyes megnyitóra figyeltek a sportbarátok – akik az elkövetkezendő napokban a csoportmérkőzéseket, majd az egyenes kieséses szakaszt következik a helyszínről és a televíziós közvetítéseknek köszönhetően.

A nyitónapon a hazai Katar válogatott – amely az elmúlt hónapokban együtt készült – Ecuador ellen bizonyítottak. A kezdő sípszót megelőzően a fogadóirodáknál a hazai sikerre 27 százalékot adtak, míg a döntetlenre 31 százalékot. Ecuador szimpatizánsai így joggal reménykedtek a találkozót illetően. Már a harmadik percben megszerezte volna a vezetést Ecuador, de Valencia találatát érvénytelenítette a VAR.

Az első negyedóra végén viszont már érvényes körülmények között került hátrányba Katar válogatottja. A 31. percben duplázott Valencia és ezzel már kettővel ment Ecuador. A sárga mezesek úgy játszottak, ahogy azt az esélyesekhez méltóan kellett. Az első félidőben a házigazda támadói mindössze egyetlen kapu irányába tartó lövést jegyeztek, ami vajmi kevésnek bizonyult 45 perc alatt.

A folytatásban próbált változtatni játékán a katari válogatott, de ez csak a labdatartásban mutatkozott meg. Valencia vezetésével ugyan ritkultak a közép-amerikai akciók is, de a nagyobb veszélyt az Ő támadásaik jelentették. A második félidőben nagyon visszaesett az amúgy sem túl magas színvonal. A katari válogatott próbáltak szépíteni, de hiába.

Ezzel szemben az ecuadori oldalon a legnagyobb izgalmat Valencia kiválása, cseréje jelentette. A találkozón két gólt jegyző támadót a pálya szélén kellett ápolni a nyitómeccs hajrájában. A találkozón megérdemelten nyert Ecuador és tett egy lépést az esetleges továbbjutás felé. A két együttesen kívül még Hollandia és Szenegál szerepel a kvartettben, amelyek az első két, továbbjutást érő helyekért csatáznak.

Katar – Ecuador 0-2 (0-2)

Gólszerző: E. Valencia (16′, 31′)

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!