A díjat a szövetség 1964 óta minden évben odaítéli az adott év legeredményesebb versenyzőinek. Az elismerések köre az évek során bővült, legutóbb 2019-ben egészült ki az Év Áttörése kategóriával, amelyet azok az atléták kapnak, akik a szezon során karrierjük átütő sikerét érték el – írta meg a sportági szövetség hivatalos oldala.

„A magyar atlétika 2022-ben ismét bizonyított. Fontos év volt, mert részben az elmúlt években tapasztalt nem várt szituációk miatt a közelmúlt szezonjai nem úgy sikerültek, mint ahogyan szerettük volna, különös tekintettel a tokiói olimpiára. Ebből a nehéz helyzetből azonban idén nem csak hogy felálltunk, de még szintet is léptünk. Ennek két vezető alakja Kozák Luca és Halász Bence voltak, akik, ahol elindultak, ott maradandót alkottak. Kiemelkedik az összes versenyük közül a müncheni Európa-bajnokság, ahol mindketten éremmel zártak.

A két kiemelt versenyzőnkön kívül a többiek is fantasztikus munkát végeztek, senki nem vallott szégyent és komoly tapasztalatokat szereztek a nemzetközi mezőnyben. Madarász Viktória, Szilágyi Réka, Gyurátz Réka és a váltók számára is kiemelkedően sikerült a 2022-es év. De nem csak ők, hanem mindenki más is tudása legjavát adta. Mindenki felmérte és tudja, hogy a jövő évi budapesti világbajnoksággal micsoda lehetőség kapujában áll a magyar atlétika” – mondta Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke.

Év atlétája díj 2022, a győztesek:

Az év női atlétája Kozák Luca, az év férfi atlétája szintén egy Európa-bajnoki ezüstérmes sportoló, Halász Bence lett. Az év para atlétája a paralimpiai bajnok Ekler Luca, az év U23-as női atlétája Takács Boglárka, az év U23-as férfi atlétája Huller Dániel, az év junior női atlétája Tóth Anna, az év junior férfi atlétája Guth Mátyás, az év ifjúsági női atlétája Viszkeleti Villő, az év ifjúsági férfi atlétája, Horváth Máté Barnabás lett.

Az év edzője Németh Zsolt, a Szombathelyi Dobó SE edzője, akinek tanítványai közé két díjazott kalapácsvető is tartozik: a felnőtt Eb-ezüstérmes Halász Bence és az U18-as Eb-ezüstérmes Viszkeleti Villő. Mellettük az idei Eb-n 7. helyen záró Gyurátz Réka, és a Münchenbe szintén kijutó Pars Krisztián és Rába Dániel is az ő irányítása alatt készül.

Az év áttörése kategória díjazottja a rúdugró Klekner Hanga, aki 2022-ben szabadtéren 20, fedett pályán 22 centimétert fejlődött. Egyéni csúcsa immáron 4,45 méter, amit az országos bajnokságon ugrott, emellett kijutott a felnőtt Eb-re is. Edzője Szabóné Molnár Krisztina, egyesülete a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola.

Az Európai Atlétikai Szövetség kitüntetését vehette át Németh László, a Szombathelyi Dobó SE edzője, akinek munkáját az EA Coaching Award díjjal tüntették ki. Tanítványai közé tartozik két Év atlétája-díjazott, Halász Bence és Viszkeleti Villő is.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!