Az Európai Unió Bíróságán azért indult eljárás, hogy kiderüljön, összeegyeztethető az európai uniós versenyjoggal az, hogy a FIFA és a UEFA jóváhagyása kell egy profi labdarúgótorna indításához az EU területén belül. A bíróság görög főtanácsosa, Athanasziosz Rantosz záróbeszédében úgy fogalmazott, helyes a jelenlegi eljárás.

Ahhoz, hogy egy klub elindulhasson a Szuperligában, engedélyt kell kérjen a kontinentális, illetve a nemzetközi szövetségtől. Ez pedig gyakorlatilag lehetetlen.

A főtanácsos az eljárás záróbeszédében elmondta: „Az EU versenyjogi szabályai nem tiltják a FIFA-nak és az UEFA-nak, hogy szankciókkal fenyegessék meg azokat a klubokat, amelyek részt vennének egy új versenysorozat létrehozásában.”

A bíróság még nem hozott döntést az ügyben, de korábbi tapasztalatok alapján az eljárások 80-90%-ában követi a főtanácsos javaslatát.

2021 áprilisában tizenkét klub bejelentette egy új, részben zárt körű nemzetközi sorozat, az európai Szuperliga létrehozását. A terv széles körű tiltakozásözönt váltott ki, jó pár egyesület vissza is lépett a projekttől, a Juventus, a Barcelona és a Real Madrid azonban kitartott a terv mellett és jogi útra terelte az ügyet, megkérdőjelezve a FIFA és az UEFA futball-monopóliumát.

Az UEFA üdvözölte Rantosz záróbeszédét. Az európai szövetség közleményében úgy fogalmazott: „biztató lépés” történt a meglévő klub és versenyrendszer védelme érdekében, megerősödött az egyesületek a sportágat védő szerepe, s a sportág szembehelyezkedik az új versenyformátumokkal. Az Európai Klubok Szövetsége (ECA) szintén elismerően szólt a bíróság főtanácsosának véleményéről.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!