Az orosz versenyzők kitiltása miatt minden számban új bajnokot avatnak a szerdától vasárnapig tartó espoói műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon, melyen mind a négy szakágban lesz magyar induló. Vardanjan Gurgen ágazati sportigazgató az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy minden magyar résztvevőtől elvárás a kűrbe jutás a finnországi városban, de párosban és jégtáncban a tízbe kerülés a cél, míg egyéniben két jó teljesítménnyel a 12-18. hely lehet a realitás. Az Ignateva Mariia, Szemko Danijil Leonyidovics jégtáncos duó nem számít újoncnak a kontinensviadalon, egy éve a 18. helyen végzett. A Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei páros viszont ebben a felállásban most debütál világversenyen.
“Nem a minőségjavítás okozta a partnerváltást. Pavlova tavaly még Nagy Balázzsal lett 11. az Eb-n, de utóbbi egyéves szünetet tart, ezért Pavlovának új párt kellett keresni” – mondta Vardanjan Gurgen a párosról, amely a kevés, szám szerint 13 induló miatt mindenképpen jégre léphet a szabadkorcsolyázás során is.
Egyéniben a férfiaknál Vlasenko Alekszandr, a nőknél pedig Láng Júlia szerepel majd. Mindketten először indulnak Eb-n, de vb-n már mindketten részt vettek. Előbbi tavaly 29. helyen végzett, utóbbi pedig 2021-ben 30., míg 2022-ben 31. helyen zárt, azaz nemzetközi rutinjuk már van.
“Képesek jó programra” – összegzett Vardanjan Gurgen.
Egyéniben a legjobb 24, míg jégtáncban a legjobb 20 szerepelhet a kűrben. Az idei kontinensviadalon, melyen az ukrajnai háború miatt nem indulhatnak az oroszok és a fehéroroszok, 36 nemzet 132 versenyzője lép jégre: 29 férfi, 31 női korcsolyázó mellett 13 páros és 23 jégtánckettős méri össze a tudását.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!