Szabados Gábor sportközgazdász szerint kirívó eset lenne, ha a Manchester City súlyos büntetést kapna azt követően, hogy hétfőn az angol labdarúgó Premier League bejelentette: a bajnoki címvédőnél a gyanú szerint megsértették a liga pénzügyi szabályait.
“Nem meglepő, hiszen a Manchester Cityvel már volt hasonló probléma, az UEFA a pénzügyi fair play előírásainak megszegése miatt egyszer már kizárta a nemzetközi kupasorozatokból, ám a klub fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz, amely úgy találta, hogy nem állnak meg az európai szövetség vádjai, ezért törölték az eltiltást” – emlékeztetett a sportközgazdász az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában. Mint felidézte: akkor az UEFA azt sérelmezte, hogy a szponzori szerződések bevételeivel trükköztek az egyesületnél, jóval magasabb értékben kötötték meg ezeket, mint amennyit valójában értek.
“Tulajdonosi jövedelmet így pumpáltak szponzori bevételként feltüntetve a klubba, hogy a pénzügyi fair play szabályozásai alapján többet fizethessenek a játékosoknak. Ezek a vádak ugyanígy felmerülnek most a Premier League-eljárás során is” – fejtette ki Szabados. Hozzáfűzte, emellett felmerült az is, hogy edzők és játékosok fizetéséről nem megfelelő információt adtak. Kiemelte, elképzelhető, hogy végül semmiféle büntetést nem kap a City.
“Nagyon ritka, hogy a Premier League ilyen büntetést foganatosít valamelyik csapat ellen, az, hogy az egyik topcsapat ilyen súlyos büntetésben részesülne, kirívó eset lenne” – utalt arra, hogy elvben akár pontlevonás vagy kizárás is lehet a szankció, amennyiben bizonyosságot nyer a City szabálytalansága.
Szabados elmondta, a szabályos és szabálytalan között többnyire nincs egyenes, világos határvonal, a szürke zónán belül lehet “kicsit trükközgetni”.
“Általában a legtöbb csapat ezt a szürke zónát, amennyire lehet, igyekszik kihasználni, nemcsak a Manchester City, mindenki más is, lehet, hogy ők egy kicsit túltolták ezt a helyzetet.” – fogalmazott.
A Premier League hétfőn jelentette be, hogy a bajnokságban címvédő Manchester City képviselőinek független fegyelmi bizottság előtt kell megjelenniük. A feltételezett szabályszegések a 2009/10-es idénytől egészen a 2017/18-as szezonig bezárólag történhettek, és elsősorban a “pontos pénzügyi információk nyújtásával” vannak összefüggésben. A manchesteri klubot azzal is gyanúsítják, hogy a 2013/14-es szezontól a 2017/18-as idényig nem felelt meg a PL azon előírásának, amely szerint az angol egyesületeknek követniük kell az UEFA pénzügyi fair play szabályzatát, valamint nem tartotta be a PL haszonra és fenntarthatóságra vonatkozó előírásait a 2015/16-os idénytől a 2017/18-asig. A szóban forgó időszak az első kilenc teljes idényt öleli fel a Manchester City egyesült arab emírségekbeli tulajdonosának megérkezése óta, amely során a csapat háromszor, 2012-ben, 2014-ben és 2018-ban nyerte meg az angol bajnokságot. A Juventustól január 20-án vontak le 15 pontot a Sere A-ban, ugyancsak szabálytalan pénzügyi elszámolások miatt. Szabados úgy fogalmazott: nem véletlen, hogy egyszerre derülnek ki ilyen esetek, a koronavírus-járvány hatására ugyanis “sok klub gazdálkodása megbillent”, márpedig ahhoz, hogy tartani tudják a pozitív egyenleget és megfeleljenek a pénzügyi fair play és a saját országuk szabályozásainak is, bizonyos kluboknak a korábbiaknál több trükköt kellett alkalmazniuk.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!