Követendő tradíciók, kiemelt figyelem és rendkívül nagy népszerűség jellemzi évek óta a szombathelyi Tóth Géza súlyemelő versenyt. Idén már 12. alkalommal randevúznak az ország legkiválóbb emelői, akik ezúttal is az ország szinte minden szegletéből érkeznek.
A megmérettetés szombathelyi Városházán tartott beharangozó sajtótájékoztatóján dr.  László Győző alpolgármester személyes történetén keresztül állított emléket az ismert vasi sportoló előtt.

A bajnok, a csúcstartó, a kiváló sportember mellett EMBER is volt Tóth Géza. A városon ezúttal sem múlik a sportesemény támogatása – fogalmazott az alpolgármester.

Hencz Kornél, a Magyar Súlyemelő Szövetség szakmai alelnöke, a Vas Megyei Súlyemelő Szövetség elnöke kijelentette, hogy nemcsak megyei, hanem országos szinten is támogatást élvez ez a rendezvény.
– Kiemelten támogatja a sportági szövetség a korábban Vas Megyei bajnokságból, majd Savaria Kupából kiteljesedett Tóth Géza súlyemelőversenyt – hangsúlyozta.
Illés Károly, a Vas Megyei Súlyemelő Szövetség elnökségi tagja már 12 éve is megfogalmazta, hogy kell egy ilyen verseny.
– Érzelmileg sokakat megérintett a 12 évvel korábbi első alkalom, amelynek létrejöttében a Pannonsport Kft. szerepe is hangsúlyos.
Szombathelyen jók a sportág alapjai, tudom, hogy az idi verseny is színvonalas lesz – tette hozzá Illés Károly.
Szabó S. András szakújságíró, a ,,Tóth Géza, a vasi vasember, a kisvárosi világbajnok” című kötet szerzője is megjelent a sajtóeseményen.
– Számomra megtiszteltetés, hogy erről a sportágról és Gézáról beszélhetek – fogalmazott, majd felidézte Tóth Géza emberi nagyságát és az olimpiai ezüstérmes emelő kortársait is.
Szerintem, ha az atlétika a sportok királynője, a súlyemelés a sportok királya. Ez a könyv arról szól, hogyan láttam Tóth Gézát. Szubjektív a 120 oldalas kötet, amely az 1964-es olimpiai ezüstérmes, 1966-os világbajnok előtt tiszteleg, az előtt a súlyemelő előtt, aki az 1970-es, Szombathelyen megrendezett Európa-bajnokságon, 38 évesen hozott össez a 3 fogásnem teljesítményeit összeadva 500 kg-os egyéni rekordot. Ezzel az eredménnyel akkoriban mindössze 11 magyar és 266 külföldi súlyemelő büszkélkedhetett csak – tette hozzá a szerző, aki több Tóth Gézához kapcsolódó igaz történetet is felidézett. Mint mondta, ezekben az időkben is kellene a sportágnak egy-két ilyen Tóth Géza.
A kötet megvásárolható lesz a szombati versenyen.
Márkus Erzsébet, a HVSE szakosztályvezetője elmondta, hogy a szombati súlyemelőversenyen 16 egyesület 61 versenyzője lép majd a Tóth Géza súlyemelő terem porondjára.
A súlyemelők között ,,szuperkupa’ néven terjedő versenyen 33 nő és 28 férfi versenyző hajtja majd végre szakító és lökő gyakorlatait. A versenyen a felnőtt EB-re készülő magyar válogatott tagjai is elindulnak, közöttük Nagy Péter olimpikon és a szombathelyi Gyűrűs Barbara is, a HVSE súlyemelő szakosztályát 9 emelő képviseli majd – tájékoztatott a szakosztályvezető.
Újítás, hogy az érmeken Tóth Géza fotója is rajta lesz.

Előzetes időrend:
1. verseny: női – serdülő, ifi, junior / Mérés: 08:00-09:00 / verseny: 10:00
2. verseny: férfi – serdülő, ifi / Mérés: 10:30-11:30 / verseny: 12:30
3. verseny: női – felnőtt / Mérés: 13:00-14:00 / verseny: 15:00
4. verseny: férfi – junior, felnőtt / Mérés: 15:00-16:00 / verseny: 17:00

A hagyományos koszorúzást 11.30-kor tartják a Tóth Géza téren, majd 12.15-kor lesz az ünnepélyes megnyitó.
Kalmár Attila, a Pannonsport Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy újra kellett pozicionálni a versenyt-
Marketing szempontjából nevet változtattunk, Savaria helyett Tóth Géza versenyt a nívós sportesmény, amely 800 ezer Ft összídíjazású, a női és férfi győztesek 500-500 Euró díjazásban részesülnek. A Haladás Sportkomplexum Tóth Géza súlyemelő terme kiváló helyszíne lesz az események – tájékoztatott a versenyt szervező és lebonyolító cég vezetője.
A sajtóesemény végén Márkus Erzsébet az első, Tóth Géza fotójával ellátott aranyérmet adta át dr. László Győző alpolgármesternek.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!