Nyolc magyar vívó léphet pástra vasárnap a főtáblán a budapesti WestEnd párbajtőr Grand Prix férfi versenyében. A 342 fős mezőny – a 16 kiemelt, köztük a világranglistán második Siklósi Gergely, hetedik Koch Máté és 14. Andrásfi Tibor kivételével – a selejtezővel pénteken kezdte meg a küzdelmeket a BOK Csarnokban. A hatalmas létszám miatt jó néhány párbajtőrözőnek a csoportszakasz után még három direktkieséses asszót kellett sikeresen megvívnia a legjobb 64 közé jutáshoz. Egy hazai vívónak azonban egyet sem, Keszthelyi Zsombor hibátlan mérleggel zárta a csoportkört, így további 15 eredményes társával együtt közvetlenül csatlakozott a kiemeltekhez. A maradék 32 helyre a hiányos 256-os tábláról lehetett bejutni, ez a hazaiak közül négy párbajtőrözőnek – a tavaly ugyanitt ezüstérmes Nagy Dávidnak, valamint Kovács Gergelynek, Bakos Bálintnak és Somody Somának – sikerült. A férfiak versenyében 25 magyar indult. A 2019-ben Budapesten világbajnok, 2021-ben Tokióban olimpiai ezüstérmes Siklósi az M1 aktuális csatornának a helyszínen nyilatkozva elmondta, jó kilátogatni a csarnokba úgy, hogy kiemeltként biztos a helye a 64-es főtáblán.
“Szeretjük nézni a versenyt, kicsit magunkba szívjuk, milyen a hangulat, milyen a rendezés” – utalt arra, hogy két válogatottbeli társa is kiemeltként szerepel. Mint mondta, “nagyon színvonalas a budapesti Grand Prix”, és “mentális felkészülés”, amikor kijön a csarnokba.
Siklósi az idény során megnyerte a vancouveri vk-t és a dohai GP-t, emellett ötödik volt a heidenheimi vk-n.
“Egymás után két világversenyt megnyerni nagyon jó volt, ezeket abszolút pozitívan éltem meg, de nem tudom azt mondani, hogy ez így fog folytatódni. Igyekszem. Mindig meg kell újulni, érzem a hiányosságokat, ezeken kell dolgozni” – mondta, hozzátéve, hogy eredményei miatt az ellenfelektől tiszteletet érzékel a páston.
“A 2019-es világbajnokságon szerepeltem itthon igazán jól, most szeretnék bizonyítani magamnak, és szeretném szórakoztatni a közönséget. Sok barátomat, ismerősömet kihívtam, akiknek végre szeretném megmutatni, hogy előttük mit tudok 2019 után újra” – folytatta.
Siklósi elárulta, kicsit be van gyulladva a sarka, de igyekszik rendbe hozni vasárnapig, tudja kezelni a helyzetet. Szombaton a nők selejtezőjét bonyolítják le 9.30-tól, majd vasárnap következnek a főtáblák asszói 8.30-as kezdettel. A döntős programra – a négy-négy legtovább versenyben maradó vívó részvételével – 18 órától kerül sor. A férfiak versenyét a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző, a nőkét pedig az első magyar párbajtőröző világbajnok, majd sikeres szövetségi kapitány Sákovics József emlékére rendezik meg.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!