500 nap múlva rajtol a párizsi olimpia, száz év után tér vissza szülővárosába, a francia fővárosba az olimpia. Ebből az alkalomból a Francia Intézetben tartott sajtótájékoztatót a magyarországi francia nagykövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság, amelyen a MOB elnöke, Gyulay Zsolt mellett Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora és Cseh Ottó, a Magyar Evezős Szövetség elnöke is részt vett – utóbbiak együttműködési szerződést írtak alá a hazai egyetemi sport és az evezés népszerűsítése, tömegbázisának fejlesztése kapcsán.

Julie Thisse, a nagykövetség első titkára elmondta: az ötkarikás játékok szervezőbizottsága a helyszínen 13 millió, a televízión keresztül 4 milliárd nézőre számít, s a sportversenyek mellett a kulturális eseményekre is kiemelt hangsúlyt fektet, már a helyszínek megválasztásával is.

Rendhagyó megnyitóra készül Párizs, a jövő évi lesz ugyanis az első alkalom, hogy nem stadionban zajlik majd a sportot és kulturális értékeket is felölelő grandiózus esemény, hanem a várost kettészelő Szajnán. A szervezőbizottság célja ezzel az, hogy közelebb vigye a sportot az emberekhez, a városokba, a mindennapokba.

A virtuális váltó 128 országba juttatja el az olimpia eszmét, budapesti kísérőrendezvényként a Dunán három evezősnyolcas vonult fel az Országház előtt, az alsó rakparton, majd a Francia intézetnél rajtolt a 2024 méteres futás, amelyen egyetemek és sportszövetségek képviselői és nagykövetségek munkatársai vettek részt.

A sajtótájékoztatón Gyulay Zsolt elmondta: a Magyar Olimpiai Bizottság igyekszik támogató közeget teremteni, amelyben a magyar versenyzők nyugodtan készülhetnek a jövő évi párizsi olimpiára. Cseh Ottó bízik benne, hogy az evezősök is szereznek majd kvótát az eseményre, Bohry László pedig bízik benne, hogy az ELTE hallgatói a tokiói játékokhoz hasonlóan remekül szerepelnek majd.

A sajtótájékoztatón az egyetem hallgatói közül megszólalt az olimpiai bronzérmes vízilabdázó Leimeter Dóra, az ugyancsak ötkarikás harmadik helyezett úszó, Kapás Boglárka, és az olimpiai 5. helyezett Telegdy Ádám, valamint a gyalogló Venyercsán Bence.

Leimeter és Venyercsán azt emelte ki, nagyon sok eseményük van még az olimpia előtt, ráadásul a gyaloglóknál az 50 km-es versenyszámot le is cserélik az olimpiai programban, de nem tudni mire, így még a kvótaszerzés feltételei sem ismertek, csak 20 km-en.

„Tart a klubszezon, hamarosan válogatott esemény is jön – van program bőven, nehéz így az olimpiáig előretekinteni, hiába csak 500 nap van vissza, nekünk az hosszú idő” – fogalmazott Leimeter Dóra.

Telegdy és Kapás arról beszélt, az úszóknál már az áprilisi országos bajnokságon is meg lehet úszni az olimpia A-szintet, de még utána is rengeteg lehetőségük lesz erre.

„Jó lenne minél hamarabb túl lenni a szint megúszásán, de fontos, hogy minél jobb idővel rendelkezzünk, mert nemzetként csak két A-szintes úszó juthat ki minden számban. Nagyon furcsa, hogy jövő hónapban már kvótáért úszhatunk, rövid az idő a két olimpia között. Közeli és távoli – egyszerre van bennem, hogy úr isten, kevés az idő, érzem, hogy ilyenkor még plusz egy évünk lenni szokott, de úgy is tudom nézni, hogy még bőven van lehetőségünk fejlődni, csiszolni a dolgokon” – mondta el Kapás Boglárka.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója, Gulyás Michelle szombaton megnyerte az idény első világkupa-versenyét, a sajtótájékoztatón elmondta, elsősorban a fizikai számaiban kell még fejlődni. Az öttusázóknál idén a világkupa-döntőn, az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon lehet kvalifikálni a párizsi olimpiára.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!