Negyven évvel ezelőtt – 1983-ban – történelmet írt a Haladás labdarúgó együttese. Török Péter tanítványai ugyanis Indiában töltött felejthetetlen hónapot. A Nehru kupa küzdelmeinek Cochin adott otthont, amelyen a vasi csapat a magyar olimpiai válogatottként szerepelt.

A delegáció tagja volt: Csigó Szabolcs, Török Péter, Sarlós László, dr. Rákli Kálmán, dr. Birosz Béla és Tebeli György is. 

A csapat: Dobány Lajos, Eller Arnold, Hegedüs Péter, Hegyi Imre, Horváth Imre, Vörös Csaba, Király Ferenc, Kiss György, Kulcsár Ferenc, ifj. Szarka Zoltán, Hauzer Tibor, Szabó Ferenc, Görög István, Nagy József, Papp István, Pásztor Ferenc, Fitos József, és Presszeller Tamás.

A téli felkészülés végén kiválóan illeszkedett a szombathelyiek programjába ez a nemzetközi torna.

A nemzetközi ellenfelek kiválóan biztosították a taktikai hadrend csiszolását, ami az eredményességben is megmutatkozott. Az olaszokat 3-1-re, a házigazda indiaiakat 2-1-re, a románokat 3-1-re verték meg Török Péter irányította vasi gárda. A jó forma pedig végig kitartott, így a döntőben Kína sem tudta megállítani a Haladást. A finálét a zöld-fehérek 2-1 arányban nyerték meg és hódították el a trófeát. a döntőben Nagy József és Dobány Lajos szerezte a szombathelyi gólokat.

A tornagyőzelem mellett az is emlékezetes marad a főszereplőknek, hogy a döntőben 80 ezer ember előtt játszottak. A sikerből pedig erőt merített a vasi alakulat, amelynek ezzel a rendezvénnyel zárult a felkészülési időszak, tavasszal megtáltosodva gyűjtötték pontjaikat és végül nyolcadik helyen fejezték be az NB I-es bajnokságot. A négy évtizedes siker hőseit a vasárnapi Szombathelyi Haladás-Pécs találkozó szünetében köszöntik.

 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!