Az FRF reggel kiadott közleménye szerint az európai szövetség hivatalos levélben válaszolt az üggyel kapcsolatos kérdéseire.

„Egyeztettünk az UEFA nyoni központjával, és ennek során világossá vált, hogy az UEFA nem engedélyezte és nem fogja engedélyezni a Magyar Labdarúgó-szövetség által említett szimbólumok használatát az európai mérkőzéseken. A Magyar Labdarúgó-szövetség hibát követett el a bejelentéssel, mivel ezen szimbólumok megjelenítése megszegi az UEFA Fegyelmi Szabályzatában foglaltakat (provokatív és/vagy politikai tartalmú üzenetek), ezért a FRF adott esetben biztosan jelezni fogja a fegyelmi bizottságnak” – állítja a román szövetség.

Megkerestük az MLSZ-t, amely válaszlevelében így reagált: Az MLSZ már tegnap közleményben jelezte álláspontját a kérdéssel kapcsolatban és ezt továbbra is fenntartjuk. Ismételten felhívjuk a szurkolók figyelmét, hogy olvassák el az MLSZ közleményét és tartsák be a szabályokat.”

Az MLSZ kiemelte, kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja bármilyen transzparens (csakis piros, fehér és zöld színekben), más, politikai tartalmúnak vagy kirekesztőnek minősíthető szimbólum vagy felirat nem szerepelhet rajta.

Emlékeztetőül az MLSZ közleménye:

A történelmi jelkép kihelyezésének engedélyezése ügyében az MLSZ az UEFA és a FARE egyértelmű állásfoglalását kérte. A két szervezet az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik. Mindezek alapján a szövetség engedélyezni fogja a drapériák bevitelét a soron következő két mérkőzésen. 

Az elmúlt napokban mind az UEFA, mind a FARE eljuttatta válaszát a két hazai válogatott mérkőzés megszervezése előtt álló magyar szövetséghez. A várakozásoknak megfelelően a két szervezet továbbra is harcol a kirekesztés, ezen belül a rasszizmus ellen, ezért az ilyen üzenetet hordozó drapériákat ezután is büntetni fogja, ugyanakkor jelentős előrelépést jelent, hogy a kizárólag a történelmi Magyarország térképét és a magyar nemzeti színeket tartalmazó molinó önmagában nem minősül fegyelmi vétségnek.

Az egyeztetések eredményeképpen a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét a szövetség engedélyezi az alábbi feltételek betartása mellett:

– kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, más szimbólumot vagy feliratot nem.
– kizárólag piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta.
– a molinót – a megszokott módon – be kell mutatni tartalma, valamint az égésmentesítés ellenőrzése miatt.
– a molinó a stadionban nem korlátozhatja a szurkolókat a mérkőzés zavartalan nézésében.

A szurkolóinknak ugyanakkor tudniuk kell, hogy ha a fentiek szerint engedélyezett drapériára a kihelyezésekor bármilyen módon rasszista vagy politikai üzenet kerül, illetve a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, akkor az fegyelmi eljárást von maga után, és ezzel a szurkolóink maguknak, szurkolótársaiknak, a csapatnak és a magyar labdarúgás megítélésének ártanak.

Az MLSZ a fentieken túl is minden szurkolót arra kér, hogy tartózkodjon a gyűlölet és a kirekesztés minden formájától. A gyűlölet nem pálya!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!