Ugyan az Európa-bajnokságra való selejtezők egy sorozata még hátra van, érdemes már most szemezgetni azon játékosok közül, akik a világfutball legnagyobb nevei közé tartoznak, ám mégsem lesznek majd ott a 2024-es kontinensviadalon. 

A két legnagyobb név egyértelműen a norvég válogatotthoz köthető, a Manchester Cityvel az előző szezonban mindent megnyerő, az Aranylabda-szavazáson második helyen végző Erling Haaland mellett az Arsenal fazonszabászát, Martin Odegaardot kell megemlítenünk.

A norvég duó pihenhet a nyáron. Fotó: The Sun

Haalandék első ránézésre nem kerültek megoldhatatlan feladat elé, hisz a spanyolok mellett a skótokkal, Grúziával és Ciprus legjobbjaival néztek farkasszemet az A-csoportban. Végül azonban kiderült, hogy nem volt reális esélyük arra, hogy odaérjenek a második helyre a spanyolok mögé, hisz egy alkalommal ikszeltek a skótokkal, míg hazai pályán ki is kaptak tőlük. A Manchester City ászán egyébként nem múlt a dolog, ő maga 6 góllal nem meglepő módon házi gólkirályként fejezte be a selejtezősorozatot.

Az osztrákok elleni oda-vissza elszenvedett vereség gyakorlatilag megpecsételte a svédek sorsát, akik ráadásul megtetőzték teljesítményüket azzal, hogy Azerbajdzsántól is kikaptak az “F” jelű négyesben. Noha Zlatan Ibrahimovic már nem aktív, a svéd csapatból így is érdemes több nevet is kiemelnünk: a támadójátékért felelős személyek között ott találjuk Aleksander Isakot, a Newcastle támadóját, valamint Gyökeres Viktort is. A magyar felmenőkkel is rendelkező csatár végül a svéd nemzeti együttes mellett döntött, vajon most már bánja?

Varga Barnabás mellett azért megnéztük volna Gyökerest a magyar válogatottban. Fotó: Mundo Deportivo

Svédország alakulatában Premier League sztárokat is találunk: a Manchester United hátvédje, Victor Lindelöf, valamint a Tottenham Hotspur szélsője, Dejan Kulusevski is lemarad tehát a 2024-es Európa-bajnokságról.

Ellenfelek Angliában, bánatos barátok Svédországban. Fotó: Getty Images

Az utolsó etapban két olyan játékost említünk meg, akiket magyarként nem igazán sajnálunk, hogy nem tudnak a jövő évi kontinensviadalon szerepelni, de tehetségüket ennek ellenére kénytelenek vagyunk elismerni. A montenegrói válogatottban is vannak olyan futballisták, akik kvalitásaik alapján ott vannak, vagy voltak a legjobbak között. A védelmet Stefan Savic, az Atletico Madrid játékosa vezényelte, míg a válogatott veterán csatára, Stevan Jovetic csapatkapitányként igyekezett kibabrálni a magyarokkal.

Nem lesznek kellemes emlékeik a magyarokról. Fotó: News Vijesti

A 34 éves Jovetic pályafutása igencsak érdekesen alakult, pályája elején a Fiorentinában focizott, majd a Manchester Cityben és az Interben is megfordult. Később aztán Spanyolországba és Franciaországba vezetett az útja, majd Dárdaival is dolgozott együtt a Herthánál, jelenleg pedig az Olimpiakosznál rúgja a bőrt.

Végezetül pár statisztika az Eb-selejtezőkről:
-Négy együttes zárta 0 ponttal a selejtezőket (Ciprus, Gibraltár, Málta, Liechtenstein).
-Gibraltár egyetlen gólt sem szerzett, míg Liechtenstein egy alkalommal volt eredményes.
-Portugália lett az egyetlen 100%-osan teljesítő csapat, mind a 10 meccsét megnyerte a Cristiano Ronaldo vezette együttes, amely 36 gólt szerzett és csupán kettőt kapott.
-A portugálok mellett Franciaország, Anglia, Magyarország, Belgium és Románia is veretlenül zárt.
-San Marino futballtörténelmi tettet hajtott végre azzal, hogy az utolsó 3 selejtezőjén bár pontot nem szerzett, de mindegyik mérkőzésen betalált. Soha nem szerezték még egymásután 3 selejtezőn gólt.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!