Varga Zsolt, a címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint maximálisan oda kell tennie magát az együttesnek kedden a franciák elleni negyeddöntőben a dohai világbajnokságon.

    “Tudom, hogy alapvetően a soron következő három meccs határozza majd meg, milyen lesz ez a torna, de számunkra azért már elkezdődött a világbajnokság, sok minden történt velünk, jó néhány dolog a helyére került” – mondta az MTI-nek hétfőn Varga Zsolt a nemzeti csapat szálláshelyén tartott sajtóeseményen.
A szakember elárulta, vasárnap az Európa-bajnok spanyolokkal kétkapuzott az együttes azért, hogy a lehető “legoptimálisabb állapotba” kerüljön a keddi negyeddöntő előtt. Hozzátette, ezen kívül videoelemzés szerepelt a programban.
“A franciák rengeteget fejlődtek az elmúlt években, nagyon jó szakmai háttérrel rendelkeznek, válogatottjuk gerince pedig a Marseille-re épül, amely a Bajnokok Ligájában edződik már évek óta, ez pedig a nemzeti csapatuk játékában is megmutatkozik” – mondta a szakember az ellenfélről, amellyel januárban a Komjádi Uszodában játszotta utolsó vb-felkészülési meccsét és 14-10-re nyert.
A játékosként olimpiai bajnok szakvezető úgy vélte, a franciák “komoly csapatok ellen is képesek a bravúrra”.
“A legfontosabb, hogy a gyengébb pontjaikat támadjuk, és megtaláljuk azokat az elemeket, amelyekkel megnyerhető az összecsapás. Maximálisan komolyan kell vennünk őket, Budapesten is két és fél negyeden keresztül szoros volt az összecsapás. Megvannak a remek fizikai adottságokkal rendelkező játékosai, a jó lövőik” – fogalmazott Varga Zsolt, aki leszögezte, taktikailag felkészültek a találkozóra és bízik benne, hogy ez a vízben is látszani fog.
Varga Zsolt arról is beszélt, milyen hatással lehet a világbajnokságra, hogy az olimpiai kvóták már gazdára találtak:
“El tudom képzelni, hogy ezeknél a csapatoknál a felszabadultság egyfajta lendületet adhat, de az is benne van, hogy két világversenyen nehéz végig tűzben tartani a játékosokat, és elégnek az energiák” – mondta a kapitány, akinek jó barátja a franciák másodedzője, a horvát Vjakoslav Kobescak, de abban maradt vele, hogy csak a meccs után kerítenek sort egy közös kávézásra.
A kapus Vogel Soma úgy vélte, várhatóan sok dolga lesz a franciák ellen, mert a rivális “mindenhonnan” próbálkozik majd:
“Általában a franciák az esélytelenebbek ezeken a meccseken, így olyan dolgokat is megpróbálnak, melyekért mi hasonló helyzetben komoly szidást kapnánk. A megszokott dolgok mellett most arra is készülünk, hogy gyakorlatilag minden helyzetből tüzelhetnek, kiemelten kell kezelnünk a legjobb lövőiket.”
A Ferencváros klasszis hálóőre hozzátette, kellő fegyelemmel és tisztelettel kell hozzáállniuk a franciákhoz, de magabiztosan várják az összecsapást.
“Eddig megvolt a kötelező, három meccs múlva, remélhetőleg pozitívan tudok majd nyilatkozni. Most kezdődik a vb, most kell a legjobbnak lenni” – válaszolta a saját teljesítményére irányuló kérdésre Vogel, aki szerint fejben és fizikálisan elérte azt az állapotot az együttes, ami a vb ezen szakaszához szükséges.
A Magyarország-Franciaország vb-negyeddöntőt kedden 18.30-kor kezdődik, a találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!