Szerdától vasárnapig tart az olimpiai kvalifikációs ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság a Papp László Budapest Sportarénában. Ez lesz a sportág hatodik világversenye a magyar fővárosban. Világbajnokságnak 1963-ban, 1996-ban és 2003-ban, Európa-bajnokságnak 1999-ben és 2017-ben adott otthont Budapest. Az idei kontinensviadalra negyven ország 340 versenyzője – 218 felnőtt és 122 junior – nevezett. A magyar színeket a felnőtt egyéni versenyben Pigniczki Fanni és Wiesner Hanna képviseli, a junior egyéni versenyben Barkóczy Boglárka és Vukmír Elena indul, az együttes kéziszer-csapatot pedig Hagymási Kíra, Jurca Lilla, Mészáros Mandula, Pesti Dalma, Szabados Dóra, Urbán-Szabó Mónika és Farkas Júlia alkotja. Tavaly a valenciai világbajnokságon Pigniczki előbb megszerezte az olimpiai kvótát, majd karikával bronzérmes lett. Mint elmondta, nagyon szeretne bekerülni valamelyik szerenkénti döntőbe, az összetett fináléban pedig a mezőny első felében végezne.
“Kisebb változtatások voltak az egyes gyakorlataimban, ezeket tökéletesítjük. A célom, hogy ne csak a hazai Eb-n, de az olimpián is jól teljesítsek. A Párizsba vezető úton egy nagyon fontos állomás lesz a budapesti verseny” – nyilatkozta.
Egyéniben több kvótát nem szerezhetnek a házigazdák, az együttes kéziszer-csapatnak azonban még van erre esélye, ehhez a közvetlen rivális görög, lengyel, azeri és német válogatottat kellene megelőznie. Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség (MRGSZ) technikai bizottságának elnöke úgy fogalmazott: egy hazai rendezésű Európa-bajnokságon kötelességük megpróbálni megszerezni az egyetlen kvótát.
“Nálunk tapasztaltabb és eredményesebb csapatok ellen kell küzdeni. Sokkal régebb óta vannak együtt és sokkal jobb eredményekkel rendelkeznek, viszont az utolsó utáni pillanatban összeállt egy olyan magyar válogatott, amelynek a technikai tudása elegendő ahhoz, hogy harcba szálljon, de természetesen ez függ attól, hogy milyen kivitelezést mutat be. Két tiszta gyakorlattal lehet esély az olimpiai kvótára” – vélekedett.
Lauber Zsófia edző elárulta, hogy a közelmúltban újra kellett gondolniuk mindkét gyakorlatot, hiszen a februári nemzetközi edzőtáborban Farkas Júlia megsérült, ennek ellenére csapattag maradt, és ott lesz a kontinensbajnokságon.

A 40. Európa-bajnokság programja:
szerda:
junior egyéni selejtező 9.00
csütörtök:
felnőtt egyéni selejtező: karika, labda 9.00
junior egyéni szerenkénti döntő: karika, labda 19.55, buzogány, szalag 21.05
péntek:
felnőtt egyéni selejtező: buzogány, szalag 9.00
szombat:
felnőtt egyéni összetett döntő 10.10
felnőtt együttes kéziszercsapatok selejtezője 17.45
vasárnap:
felnőtt egyéni szerenkénti döntő: karika, labda 10.10, buzogány, szalag 11.20
felnőtt együttes kéziszercsapatok szerenkénti döntője: 5 karika 13.45, 3 szalag és 2 labda 13.45
gála 16.00

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!