A Hungarysport hasábjain rendszeresen jelentkezünk interjúkkal, amelynek köszönhetően olvasóink még jobban megismerhetik a vasi sportembereket. Talán elsőre Kozmor József neve nem mond sokat, azonban a Dudaként ismert Szombathelyi Darts Club Sportegyesület oszlopos tagja rengeteg győztes csatát vívott egyéniben és csapatban is.

A 46 esztendős játékos sokáig kereste szeretett sportját, miközben amatőr szinten dartsozott a barátokkal. Ahogy a kocsmasportok királynője egyre nagyobb reflektorfényt kapott, úgy lett közkedvelt világszerte a sportág. 10-12 éve bizonyára megmosolyogta volna azt az állítást, hogy az ország egyik legjobb csapatával nyerni a mérkőzéseket. Mára pedig ez valósággá vált.

Bármely sportolóval készítettünk interjút, szinte kivétel nélkül tudta a célszemély mivel szeretne foglalkozni. Így voltál ezzel Te is?

– Dehogy, hiszen a koromnál fogva sem nevezhető a darts gyerekkori szerelemnek. Az tény, hogy több évtizede dobálom a nyilakat, de jobbára baráti összejöveteleken volt ez szokás. Ez meg hasonlít ahhoz, amikor a haverok, munkatársak elmennek közösen focizni. Aztán ahogy tudatosul az emberben, hogy ebben több is van, komolyan kezdi venni, akkor válik el, mire megy.

Ezt hogy érted?

– A sportág választ ki téged, ha elég tehetséges és elszánt vagy. Alázat és az elvégzett munka nélkül aligha lehet sikeres sportoló valaki. Így voltam ezzel én is. Egy Falco-Körmend kosárlabda mérkőzésre mentem épp jegyet vásárolni, amikor Kakuszi Bálint barátommal futottam össze, aki épp darts edzésre indult. Egyszer aztán engedtem a kísértésnek és azóta…

Ott ragadtál a terembe?

– Úgy valahogy. A darts nagyon összetett sport, hiszen megfelelő mentális állapot mellett jó állóképességre is szükség van. Az első tréningek után két héttel már elindultam egy versenyen, ahol harmadik lettem, ez pedig további impulzusokat adott. Nagyon jó kis közösség is kialakult Szombathelyen, ráadásul egyre nagyobb lesz a család. Ahogy fejlődik a sportág és kap nagyobb figyelmet, úgy jön az utánpótlás is, aminek meg is van a látszata.

Csak nem a fejedre nőttek a fiatalok?

– Nem olyan nehéz elhinni, hiszen sikerre éhesek, elszántak és nem félnek senkitől. Amikor Én kezdtem el versenyszerűen dartozni, akkor a csapatot is nehéz volt összeszedni. Akkoriban Pálos Tomival, Pósfai Mikivel és a többiekkel azért dolgoztunk, hogy feljebb lépjünk. Néhány év alatt a legalsóbb osztályból feljutottunk az élvonalba, ahol már negyedik esztendeje vagyunk. Ezt pedig a baráti kapcsolatnak köszönhetjük, hiszen egységben az erő – amit a fiatalok is elismernek és beállnak a sorba.

Aminek meg is van az eredménye, hiszen az SZDCSE taglétszáma, csak úgy, mint a versenyeken szerzett helyezések egyre több lesz!

– Ez megint a minőségi munka eredménye, no és persze a hozzáálláson. Meg szeretném említeni Kámán Lehelt, aki kiváló példa lehet a következő generáció számára. Véleményem szerint kiválóan játszik és számol – ami elengedhetetlen ebben a sportban. Mindenféle hisztit mellőzve beáll a sorba, csinálja amit kell és meg is van az eredménye. Rendkívül büszke vagyok rá és ha így folytatja bizony az első osztályú csapatban is helyet követelhet idővel magának.

Végezetül; mit vár Kozmor József az elkövetkezendő szezontól?

Sajnos nem jól indult ez az év, hiszen két műtét között vagyok, így a korábbi versenyeken sem tudtam részt venni. Nagyon szeretnék mielőbb felépülni és megkezdeni az edzéseket, mert a sérülés nem fizikálisan készíti ki az ember, sokkal inkább mentálisan. Azt pedig nehezebb kezelni…