Tavaly óriási csata végén Pósfai Miklós örülhetett a Savaria Aero Steel Darts Openen. A hat fordulós versenysorozat végén A szombathelyiek “Mixije” 159 ponttal végzett az első helyen, maga mögé utasítva Farkas Andrást és Németh Albertet. Januárban pedig már új néven, de változatlanul magas színvonalon folytatódott a megmérettetés.

Pálos Tamás a Szombathelyi Darts Club Sportegyesület elnöke játékosként is bizonyít a klub színeiben. Elég csak a párosban elért országos bajnoki címére gondolni. Ő is bátran ragadott nyilat a szezon első komolyabb megmérettetésén és faggattuk a versenynaptárról, az előtte és a klub előtt álló idei megmérettetésekről, feladatokról.

– Először is nagy öröm, hogy egy néhány éves egyesület eljuthatott erre a szintre. Országos versenyeken arany valamint ezüstérmeket szereztünk párosban és csapatban is valamint saját rendezésű versenyeinken rendre óriási az érdeklődés. Tavaly is érezhetően egyre többen érkeztek egy-egy fordulóra, ezért adott volt, hogy 2019-ben is tető alá kell hoznunk az Aero Darts versenysorozatunkat.

Várható, hogy idén is hat fordulós lesz?

– Ez nagyon sok mindentől függ, hiszen tavaly is többet terveztünk, mégis ennyi sikeredett. Azonban ez nagyon sok mindentől függ: sűrű volt a versenynaptár, a nyári hónapokban sokan nyaralnak, ilyenkor megcsappan a létszám is. Azt viszont bátran kijelenthetem, hogy egyre többen próbálják ki ezt a csodálatos sportágat. Az idei évben az Aero Darts Open-versenysorozat végén a végső helyezettek pénz és tárgyjutalomban részesülnek.

Milyen tornákat terveztek még?

– Az Aero Darts 2019 esetében mindenképpen több, mint hat fordulót tervezünk. Ezzel párhuzamosan ligaküzdelmekre is sor kerül. Igaz, ezeket a megmérettetéseket pénteki napra szeretnénk ütemezni. Ezen kívül helyt kell állnunk az élvonalbeli és az NB 3-as csapatukkal is a bajnokságban. Szóval tennivaló akad bőven.

Az első fordulón lépni is alig lehetett, hányan érkeztek a versenysorozat nyitányára?

– Ezúttal 45 fő ragadott nyilat és érkeztek családtagok, szemlélődők is. Valóban zsúfolásig megtelt a kis otthonunk, de a családias légkör nem veszett el. Rengeteg az ismerős arc és nem csak Szombathelyről érkeznek rendszeresen a versenyzők. Büszkén mondhatom, hogy a hölgyek mezőnye is egyre erősebb és gyarapodó létszámot mutat. Bár stabilan négy-öt fő mindig részt vesz egy-egy versenyünkön, ezúttal csak hárman tudtak eljönni.

Minek köszönhető ez a robbanásszerű érdeklődés?

– Teljes mértékben a világbajnokságnak és a közvetítéseknek. Decemberre az emberek beszorulnak a termekbe, a lakásokba és a televízió előtt ülve döbbennek rá, hogy milyen élvezetes ez a játék. Elsőre persze mindenki azt hiszi, hogy nagyon könnyű eltalálni a táblát, de éles helyzetben bizony másként látja a helyzetet. A másik amiért szívesen járnak hozzánk a fiatalok és az idősebbek az a családias hangulat. Mindenkit barátként szívesen fogadunk és mindenkinek adunk a kezébe egy nyilat, hogy bátran tegye próbára a tudását. Természetesen minden kötelezettség nélkül! Az eredmény? Folyamatosan emelkedő taglétszám és ezzel együtt adott a fejlődés lehetősége is.

Végül kanyarodjunk vissza egy picit az Aero Darts 2019 versenysorozatra. Sikerülhet Pósfai Miklósnak a címvédés?

– Nagyon nehéz kérdés, hiszen sok kiemelkedő tudással rendelkező játékos vesz részt ezeken a versenyeken. Azonban Mixi tudását ismerve képesnek tartom a címvédésre. Néhány napja Keszthelyen volt egy krikett versenyen, amit torony magasan meg is nyert. (A Krikett célja, hogy a szektorokat 15-20-ig, valamint a bullt lezárjuk, mielőtt ellenfelünk teszi ezt meg. Egy szám lezárásához háromszor kell eltalálni az adott számot. – a szerk.) Ennek fényében mondhatom, hogy Pósfai Miklós nagyon jó játékossá vált és azt meg borítékolom, hogy felmerült benne is a címvédés gondolata.