Február 8 és 12 között egy spanyolországi felkészülési tornán vett részt a Szélesi Zoltán vezette U17-es labdarúgó válogatottunk, melybe 3 játékos is meghívót kapott az Illés Akadémiáról. 

A La Manga nevű kupán a mieinknek sorrendben Svédországgal, Norvégiával majd Szlovákiával kellett összemérnie tudását.

A nívós tornán válogatottunk első mérkőzésén 1:1-et játszott a svédekkel, majd egy izgalmas és fordulatos találkozón 3:2-re legyőzte a Norvégok legjobbjait.

A harmadik kör előtt egyszerű volt a képlet: ha a mieink legyőzik Szlovákiát, és a svédek nem tudnak győzni Norvégia ellen, akkor tornagyőztesek a magyarok.

A győzelem reményében pályára lépő csapatunk magához ragadta a kezdeményezést, kombinatív futballt játszottunk, aminek eredményeképp sikerült is megszereznünk a vezetést, az Illés Akadémia fiatal növendéke, Nyári Patrik körülbelül 20 méterről csavarta be a labdát a szlovák kapuba.

A gól után magukra találtak szomszédaink, és egy jogos tizenegyest követően egyenlíteni tudtak az első játékrész hajrájában.

A második félidő aztán hasonlóan kezdődött, mint az első. A magyarok tartották és járatták a labdát, és a 49. percben ismét sikerült a kapuba találnunk Irimiás révén, aki jobbról befelé cselezett, majd megpattanó lövése utat talált a hálóba.

A végén aztán a szerencse is velünk volt, a szlovákoknak több lehetősége is adódott az egyenlítésre, ám ez végül elmaradt, így győztesen hagyhattuk el a játékteret, ami később a tornagyőzelmet is jelentette a magyarok számára.

Szélesi Zoltán így értékelt az mlsz.hu-nak:
“Azt hiszem, a két győzelemmel és a döntetlennel meg lehetünk elégedve, veretlenül zártunk egy nívós tornát. Annak külön örülök, hogy a teljesítményünk folyamatosan javult még úgy is, hogy újító-fejlesztő szándékkal sokat kísérleteztünk, folyamatosan formáltuk a csapatjátékunkat, és kipróbáltunk több játékrendszert is. Belvon Attilával nemcsak a meccseket, de az edzéseket is folyamatosan elemeztük, minden hibából igyekeztünk tanulni, miközben a következő ellenfélre is készültünk. Több területen is előre tudtunk lépni, ugyanakkor természetesen vannak még hiányosságaink, van hova fejlődni. Örülök neki, hogy a torna során minden játékosnak lehetőséget tudtunk adni a bizonyításra, akadtak kellemes és kissé negatív meglepetések is, ezek a tapasztalatok hasznosak a szakmai stáb számára. A játékosok teljesítményét nemcsak az elemzésekkel, hanem konkrét mérésekkel is nyomon követtük, a stáb 0-24 tapasztalatokat, mérési eredményeket gyűjtött és elemzett. Ami a szlovákok elleni találkozót illeti, kiegyenlített meccset játszottunk, el kell ismerni, hogy a döntetlen talán reálisabb eredmény lett volna, Ásványi bravúrjai többször is segítettek a csapaton, de néha egy kis szerencse is kell a futballhoz, és mi sokat tettünk érte, hogy így legyen. Gratulálok a csapatnak és az egész stábnak a tornagyőzelemhez.”

A torna végeredménye

  1. Magyarország 7-5 7 pont
  2. Svédország 5-7 4 pont
  3. Norvégia 7-4 3 pont
  4. Szlovákia 5-6 3 pont

A magyar válogatott kerete

Kapusok
Ásványi Balázs (PFLA)
Kiss Ágoston (Illés Akadémia)

Védők
Lakatos Benjámin (DVSC)
Varju Benedek (MTK)
Farkas Marcell (DVTK)
Nyári Patrik (Illés Akadémia)
Szűcs Kornél (DVTK)
Papp László (PFLA)
Vida Kristóf (FTC)

Középpályások
Irimiás Gergő (Budapest Honvéd)
Csala Tibor (Csíkszereda)
Kocsis Bence Máté (PFLA)
Kovács Máté (MTK)
Csávás Bence (DVTK)
Kapronczai Gergely (MTK)

Támadók
Papp Marcell (FTC)
Márton Adrián (SPAL)
Bukta Csaba (DVSC)
Tóth-Gábor Kristóf (Illés Akadémia)
Beke Péter (HSV)

Válogatottunk – már ezzel a tornával is – a közelgő elitkörös szereplésre készül: március 22-től hazai pályán Izrael, Szlovénia és Románia ellen lép pályára csapatunk. A csoportgyőztesek mellett a hét legjobb második helyezett biztosítja majd a helyét az angliai Európa-bajnokságon.

Főkép forrása: mlsz.hu