A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) csütörtökön hivatalosan megerősítette, hogy Magyarország a maximális tíz kvótát szerezte meg rövidpályás gyorskorcsolyában a februári, phjongcshangi téli olimpiára.

A kvalifikációs szabályok szerint ehhez mind a férfi, mind a női váltónak a legjobb nyolcban kellett végeznie a négy állomásból álló világkupa-sorozatban, amely múlt vasárnap Szöulban zárult. Mindkét staféta nyolcadik lett a rangsorban, azaz a négytagú csapat mellett egy-egy tartalék is utazhat a dél-koreai játékokra.
Az ISU számítása azt is megerősítette, hogy a férfiaknál 500 és 1500 méteren a maximális három magyar versenyző állhat rajthoz, míg 1000 méteren és a nők mindhárom számában kettő-kettő.
Ezen csak visszalépések változtathatnak, illetve az orosz sportolók részvételéről december 5-én dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).
A vk-sorozat végén 500 és 1000 méteren 32-en, míg 1500-on 36-an jutottak olimpiai kvótához, de egy nemzetből legfeljebb három versenyző kvalifikálhatta magát számonként, továbbá nemenként a legjobb nyolc staféta szerzett indulási jogot. Ezeken túl a magyarok összesen hét érmet nyertek, s mind a négy állomáson volt dobogós helyezésük a Liu fivérek révén. Liu Shaolin Sándor ötször, öccse, Liu Shaoang kétszer állt dobogóra, előbbi két aranyat és három ezüstöt, míg utóbbi két bronzot gyűjtött. Liu Shaolin ráadásul vk-győztes lett 1000 méteren.
Ez azt jelenti, hogy már 15 magyar sportoló részvétele szinte biztos Phjongcshangban, ugyanis a Magyar Olimpiai Bizottság számításai szerint alpesi síben két női és egy férfi, sífutásban pedig a NOB-nál ösztöndíjas Kónya Ádám révén egy férfi versenyző indulása biztos, emellett Tóth Ivett műkorcsolyában szerzett kvótát az ország számára.

 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!