A DerkErős versenyről ITT már olvashattak, most az azt követő pódiumbeszélgetést elevenítjük fel. A Geröly Zsolt munkaközösség-vezető által irányított beszélgetés előtt
dr. Kovács Péterné igazgató az 1960-as éveket elevenítette fel, beszélt a lakótelep felépüléséről, az általános iskola 1968-as első tanévéről, de arról is, hogy 50 éve még elegendő volt 9 millió forint, hogy felépüljön egy ilyen intézmény.

Az igazgató megemlítette a játékos csapatversenyeket, a Derkovits ösztöndíjat, valamint a kismenedzser szakkört is.
Ezt követően az iskola diáksága előtt köszöntötte az egykori derkósokat, Németh Zsoltot, a Dobó SE mesteredzőjét, világbajnoki ezüstérmes, Universiade-győztes olimpikon kalapácsvetőt, Gadó András Európa-bajnok és országos bajnok könnyűsúlyú erősembert, valamint Horváth Zoltánt, a Szombathelyi Televízió szerkesztő-műsorvezetőjét, sportriportert. És, hogy mennyire népszerűek a sportolók a Derkóban, arról képeink tanúskodnak.

Mindhárom derkós hírességről filmet vetítettek le, ajándékot is átadtak számukra, majd beszélgettek is velük.
Hogy kezdődött a sport szeretete, illetve a sportriporteri munka – hangzott a kérdés Horváth Zoltánhoz, aki elmondta válaszában, hogy számára örök szerelem a Derkó és a sport, azon belül is a labdajátékok, de beszélt arról is, hogy 2001-ben megnyerte a ,,Sportriporter kerestetik” vetélkedőt, emellett a televíziós felvétel folyamatát, a szerkesztést, a vágást, az adásba kerülés mikéntjét is elmesélte, valamint azt is megtudtuk róla, hogy már alig várja a közelgő darts világbajnokságot.  

Gadó András pedig arról beszélt, hogy számára a shotokan-karate volt az első sportág, amelyet űzött, ez – mint mondta – 1995-ben indult a suliban.
11 évig tartott nálam a karate, válogatottságig, magyar bajnoki címig vittem, majd 2005-06-ban váltottam a testépítésre, aztán az erőemelésre, illetve az erőemelésre 2009-ben, szinte minden korcsoportban érmeket szereztem. 2010-ben junior világbajnok is lettem erőemelésben, de számtalan bemutatón is megismertettem már az általam űzött sportágakat. A sport által bejártam a világot – fogalmazta meg gondolatait Gadó András.

Az erősembertől saját ars poeticáját is megtudhattuk, e szerint, ,,ha győzni akarsz, győzni fogsz.” Gadó András beszélt még az egészséges étkezés, az életmód fontosságáról, az off season és a versenyszezon közötti különbségről, a szénhidrát, a cukor és a zsír beviteléről is.
Németh Zsolt mesteredző igazi megtiszteltetésnek nevezte, hogy itt lehettek az 50 éves jubileum megnyitóján, majd a sporttal való kapcsolatáról beszélt.
Kis túlzással kint születettem a dobópályán. Nem kisebb nevek, mint Tánczi, Vida, Szitás, Gécsek és Horváth Attila mellett nőttem fel. Labdajátékos szerettem volna ugyan lenni, sokáig kézilabdázni is hívtak más városokba, mégis az egyéni sportág mellett döntöttem, mert vallom, hogy amit beleteszek, azt kapom vissza. A szalag nem hazudik, amit elkezdtek, azt folytassátok és menjetek végig az úton – tette hozzá a Dobó SE trénere.
Érdekesség, hogy Németh Zsolt alapította annak idején a ,,jó tanuló, jó sportoló díjat” is, melyet minden évben a ballagáson adnak át a Derkóban.

A Magyar Atlétikai Szövetség alelnökeként is aktív Németh Zsolt beszélt junior világ- és Európa-bajnok tanítványairól, de arról is, hogy komplett csapat alkot egységet, nyújt hátteret egy-egy híres versenyző mögött. A masszőr, a pszichológus, a sportorvos, a gyógytornász, a diatetikus, a sajtós, a weblapkészítő is hozzáteszi a magáét a siker érdekében. A mesteredző azt is hozzátette, hogy akinek van célja, annak nem probléma, ha későn fekszik és korán kel.
A hírességek arról is beszéltek, hogy mit jelent számukra a Derkovits iskola, mint bázis. Visszaemlékeztek a tanáraikra is, Horváth Tihamér testnevelő neve több esetben is előjött.
Az iskola jubileumi rendezvénysorozata hamarosan folytatódik.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!