Sárfalvi Péter utánpótlás-nevelésért felelős helyettes államtitkár szerint az előzetes számítások szerint egyik legeredményesebb évét zárja idén a magyar utánpótlássport.

Az államtitkár az Utanpotlassport.hu szerkesztősége által idén hetedik alkalommal megrendezett, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Decathlon által támogatott szerdai konferencián elmondta: a nyári hónapokban a magyar fiatalok összesen 226 érmet – 81 aranyat, 82 ezüstöt és 63 bronzot – nyertek a korosztályos világversenyeken, s így az idei esztendő még az eddig csúcsot jelentő 2015-ös év eredményességét is meghaladhatja.
Sárfalvi Péter kitért arra, hogy az utánpótlás-nevelési programok terén a legnagyobb átalakítás 2017-ben a sportiskolai rendszerben történt, ahol az előző évben 57 oktatási intézmény 96 millió forint támogatásban részesült, idén azonban emelkedett a keret, s már 71 intézmény összesen 150 millió forintot kapott.
“Sokkal igazságosabb lesz a rendszer, oda jut a pénz, ahol a legnagyobb szükség van rá” – jelentette ki a helyettes államtitkár, aki szerint a mindennapos testnevelés bevezetésének köszönhetően most már több mint 1 millió 200 ezer gyerek mozog napi rendszerességgel. Problémának nevezte viszont, hogy gyatra az alsó tagozatos testnevelésórák minősége és hatékonysága, elsősorban azért, mert ezeket az órákat nem mindig szakember tartja.
“Sajnos rengeteg tehetséget vesztünk el emiatt” – emelte ki Sárfalvi, aki az elmúlt időszak egyik legnagyobb eredményének az Utánpótlás Edző Program elindulását tartja. Tájékoztatása szerint jelenleg 38 sportág 364 edzője érintett ebben a programban, amelyre évi 400 millió forintot biztosít a sportállamtitkárság.
“Sportáganként és régiónként két edző jelentkezésére van mód, és vannak még kiadó kvóták” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, aki közölte azt is, hogy jövőre 10 százalékkal több pénz, vagyis már összesen 440 millió jut erre a területre.
Sárfalvi Péter végül arról is szólt, hogy az igazi áttörést az akadémiai rendszer beindulása jelentheti a magyar utánpótlássport számára. A hivatalos elnevezés alapján Nemzeti Élsport és Utánpótlás-nevelési Képzési Központok elindításáról még nincs érvényes kormányhatározat, de a helyettes államtitkár szerint nagy szó lenne, ha a rendszer még ebben az olimpiai ciklusban megkezdhetné működését. Az Egyesült Államokban már létező rendszerhez hasonló szisztéma előkészületei 2018-ban négy sportágban – úszásban, öttusában, tornában és kajak-kenuban – indulnak el.
Az egész napos konferencián többek között szóba kerültek még a korosztályváltás buktatói, valamint a gyerek, az edző és a szülő között kialakuló konfliktusok kezelésének módszerei.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!