A második számú európai kupasorozatban is lezajlott egy újabb kör. Lássuk mely csapatok jutottak be az Európa-liga negyeddöntőjébe.

Lokomotiv Moszkva 1:5 Atletico Madrid (Összesítésben 1:8)
Már a találkozó előtt sejteni lehetett, hogy egy felszabadult játékot várhatunk mindkét együttestől. A hazaiak kimondottan szimpatikus futballt játszva próbáltak helyzeteket kialakítani a madridiak kapuja előtt, de a spanyol csapat gála hangulatban érkezett a találkozóra. Correa góljára még volt válasza az orosz gárdának, de az egyenlítő gól után már csak a vendégekről szólt a mérkőzés. Előbb Saúl Niguez talált a kapuba, majd Fernarndo Torres duplázott, a mérkőzést pedig a csereként kiválóan beszálló Antoine Griezmann zárta le egy szenzációs perdítéssel.

Athletic Bilbao 1:2 Olympique Marseille (Összesítésben 2:5)
Parázs hangulatú visszavágóra lehetett számítani a San Mamés stadionban csütörtök este. A várakozásoknak megfelelően feszült hangulatban zajlott a találkozó, ahol a hazaiaknak két gólos hátrányukat kellett volna ledolgozniuk. Ennek ellenére a baszkok már az első félidőben hátrányba kerültek, Payet volt eredményes büntetőből, ráadásul két kényszerű cserét is végre kellett hajtania José Ziganda mesternek. Hiába jött össze az egyenlítés a 74. percben, két perccel később végleg megpecsételődött a Bilbao sorsa, amikor a játékvezető második sárga lappal leküldte a pályáról Adurizt, a vendégek támadóját.

Dinamo Kijev 0:2 Lazio (Összesítésben 2:4)
Előnyös helyzetből várhatta a visszavágót Kádár Tamás együttese, mivel az ukránok 2:2-es döntetlent játszottak Olaszországban a rómaiakkal, így az idegenben szerzett gólokban bízhattak. A magyar válogatott védője a kezdőben kapott helyet a hazaiaknál, de sérülés miatt még az első félidő hajrájában le kellett őt cserélni. Az első játékrész krónikájához egy Lucas Leiva gól mellett rengeteg Felipe Anderson által kialakított Lazio helyzet fűződik, Ciro Immobilének azonban nem volt szerencséje a találkozón, az összes ziccerét elhibázta a Seria A gólkirály jelöltje. A vendégek továbbjutása azonban így sem forgott veszélyben, ráadásul a hajrában de Vrij is eredményes volt, így Simone Inzaghi nyugodtan szemlélhette az utolsó perceket a kispadon.

Plzen 2:1 Sporting CP (Összesítésben 2:3)
Elképesztően nagy meccset játszott egymással a két csapat a csütörtök este folyamán. A csehek nehéz helyzetből várták a mérkőzést, mivel 2 gólos hátrányt kellett ledolgozniuk. Nem feltartott kézzel érkeztek azonban ki a hazaiak, és már az első félidőben sikerült is a szükséges kettőből egyet bevinniük a portugál kapuba. A második etapban aztán történt minden, ami egy futballmérkőzéshez kell, a Plzen megszerezte a hosszabbítást érő második találatát, de a továbbjutást a csapat házi gólkirálya így is könnyen szállíthatta volna a Sportingnak. A 92. percben jutott büntetőhöz a vendég együttes, amelyet Bast Dost harcolt, majd hagyott is ki. Nagyon könnyelműen elvégzett büntető volt. Következhetett tehát a hosszabbítás, ahol hiába a hazai pálya és a lélektani előny, végül egy szöglet után a Sporting szerzett újabb gólt, és harcolta ki a továbbjutást a 107. percben.

Zenit 1:1 RB Leipzig (Összesítésben 2:3)
Az orosz körülmények közepette soha sem egyszerű pályára lépni egy külföldi csapatnak, azonban Gulácsi Péterék joggal bizakodhattak, mivel az első találkozón egygólos előnyt szereztek az odavágó alkalmával. A találkozót végig védő magyar kapus együttese szerezte meg a vezetést, ám később egyenlíteni tudott a Zenit egy baloldali beadást követően. Gulácsiéknak azonban így sem kellett izgulniuk, még az is belefért, hogy a hajrában Timo Werner büntetőt hibázott.

Gulácsiék a legjobb 8 között. Forrás: AFP

Arsenal 3:1 AC Milan (Összesítésben 5:1)
Nagy elánnal vetette bele magát a küzdelembe a vendég együttes. A motivált játéknak meg is lett az eredménye, Calhanoglu góljával meg is szerezték a vezetést az olaszok, de nem sokáig örülhettek, mivel az először bizonytalankodó Welbeck csak odaállt, és értékesítette a megítélt büntetőt. Igyekezett becsülettel a milánói gárda, de gólt a 71. percben Xhaka révén ismét az angolok szereztek, így megnyugtató előnyre tettek szert 20 perccel a lefújás előtt, ráadásul a 89. percben Welbeck ismét betalált, kialakítva ezzel a 3:1-es végeredményt. A találkozó krónikájához hozzátartozik, hogy a játékvezető több ítéletével inkább a hazaiakat segítette, természetesen nem feltételezve semmilyen szándékosságot. A Milan emelt fővel távozhatott Londonból, mindent megtettek a továbbjutás érdekében, de ennyire telt a jelenlegi AC Milan keretétől.

 

Salzburg 0:0 Borussia Dortmund (Összesítésben 2:1)
A valaha volt egyik legizgalmasabb 0:0-ás mérkőzést játszotta egymással a két csapat az est folyamán. A mérkőzés egésze teljesen hullámzó volt, mindkét kapu előtt felváltva alakultak ki a helyzetek, de a parádézó kapusok mellett az egészen botrányos megoldásokig minden közrejátszott abban, hogy ne szülessen gól a találkozón. A sokszor furcsa jelenetekkel tarkított találkozó vége felé inkább már a vendégeknek voltak nagy lehetőségeik a gólszerzésre, de nem sikerült túljárniuk a salzburgi kapus eszén, még a fiatal Aleksander Isak révén sem, így a dortmundiak búcsúztak a sorozattól.

Lyon 2:3 CSZKA Moszkva
(Összesítésben 3:3, idegenben szerzett több góllal továbbjutó a CSZKA Moszkva)

A mai nap folyamán rengeteg gól született az Európa-ligában, valamint minden találkozó kivétel nélkül hatalmas csatákat és izgalmakat tartogatott magában. Ezek közül is kiemelkedett azonban a Lyon – CSZKA összecsapás, amely a nap legjobb mérkőzését hozta. A franciák magabiztosan várhatták a visszavágót, mivel 1 gólos előnyt szereztek Oroszországban. Ezt a gólt már az első félidőben sikerült ledolgoznia Golovin révén a moszkvaiaknak, de Cornet a második játékrész elején egyenlíteni tudott. Nem adták fel azonban a vendégek a továbbjutás lehetőségét, a Leicestertől érkező Musa, valamint Wernbloom révén megfordították a találkozót. A lyoniak ezután támadtak becsülettel, és sikerült is megszerezniük a szépítést, de több idegenben lőtt góllal így is – kisebb meglepetésre – a CSZKA Moszkva jutott a legjobb 8 közé.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!