A világ legkeményebb, legbrutálisabb sportjának talán nem túlzás az MMA-t nevezni. A Mixed Matrial Arts, más néven kevert harcművészetek képviselőinél a lehető legmesszebb lehet elmenni, ami egy ketrecharcban megengedett. Sokan mégsem elégednek meg a keménységgel és piszkos eszközökhöz nyúlnak. Nem ritka a mélyütés vagy a túlzott erő bevetése, némely esetekben pedig csalnak is a sportolók. Ezek közül néhányan megérdemelt eltiltásukat töltik és kétséges, hogy egyáltalán visszatérhetnek-e a profik közé, esetleg a csúcsra érjenek.

A brazil Rousimar Palhares más néven Toquinho (magyarul: Kis törzs) alaposan rászolgált, hogy a listára került. Kezdetben “csak” mélyütésekkel, úgy nevezett övön aluli ütésekkel gyűrte le ellenfeleit. Később már a megadás során sem eresztette szorításából riválisait. Ezzel még megbarátkozott volna a szövetség, hiszen több pénzbírságot is kapott, de a doppingolást ők sem nézték jó szemmel. Ezt övetően kizárták az MMA-promóciójából és átnyergelt a World Series of Fightingba, ahol három évvel ezelőtt a bajnoki címmérkőzésen véresre karmolta ellenfele Jake Shieldsnek a szemét. Majd Shields szorításba került, többször jelezte, hogy feladja a küzdelmet, de a brazil nem ereszette. Jutalma: két évig eltiltották mindennemű bunyótól.

Yoel Romero a kubaiakra (és saját fejére) hozott szégyent. A bunyós emlékezetes csalása az volt, amikor 2014. decemberében sorra kerülő mérkőzésén több pihenőidőt kapott. Ehhez persze asszisztált az UFC is, hiszen a székhordófiút ők adták, aki véletlenül az öltözőben hagyta az ülőalkalmatasságot. Később pedig a vazelint, amivel a bunyós arcát kente be, szintén a pihenőidőn túl. Ha viszont valaki megkérdőjelezné ezen okok miatt a listára kerülésének jogosságát, itt jelezzük, hogy Romero szintén elbukott egy doppingteszten. Egy szimpla ellenőrzés során magas szteroidmennyiséget mutattak ki szervezetében, így kemény eltiltást kapott Ő is.

Az UFC egyik legismertebb figurája, a középsúlyú Anderson Silva, aki több mint tíz évig uralkodott az MMA világában. Bár emlékezetes mérkőzéseken szenvedett vereségeket, mégis hihetetlen akaraterejéről és megannyi sikerére emlékezhetnek rajongói. Azonban a listára megérdemelten került, hiszen 2015-ben a brazil bunyós is csalt. Nevezetesen egy szteroidteszten bukott meg és így a korábbi eredményeit is megkérdőjelezik a szakemberek, valamint riválisai. Silva persze védekezett, állítása szerint egy thaiföldi barátjától kapott viagrába kerülhettek illegális anyagok. Ráadásul a történet valótalnságát még a vizsgálóbizottság is alátámasztotta, hiszen az elmeséléskor több ízben keveredett ellentmondással magával, valamint a dátumok sem akartak stimmelni. Anderson Silva lehet, hogy legenda, de a csalók listájára is megérdemelten került fel.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!