A Falco csapatának még 2 lépést kell megtenni a BL főtáblára történő felkerüléshez. Az első ma este vár a szombathelyi csapatra, a második pedig vasárnap. Váradi Benedek csapakapitányt a klub weboldala kérdezte az esélyekről.

– Azt gondolom, sikeresen felkészültünk a lettekből. Ismerjük az ellenfelünket. Az, hogy még nem játszottak tétmeccset, jól is és rosszul is elsülhet. Mi minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni csütörtökön és vasárnap is, de most csak az első meccsel szeretnénk foglalkozni! Szeretnénk hazai pályán minél jobb játékot bemutatni és agresszív védekezéssel győzni. Lepattanókra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, remélem. hogy hasonló hangulatú mérkőzés lesz, mint a legutóbbi – fogalmazott a saját nevelésű klubikon.

Benke Szilárd válogatott játékossal is a falcokc.com felelős szerkesztője beszélgetett.

– Nagyváradon mínusz 20 pontról kellett visszajönnünk a meccsbe és sikerült hosszabbításra mentenünk a meccset, majd továbbjutnunk, amit értékelhetünk pozitívumnak is. A küzdéssel eddig sem volt gond, úgy gondolom, ma sem lesz! Nemcsak a mi csapatunk, de a lett bajnokság döntőse is nagy átalakuláson ment át. Mi minden előkészületi meccsünket behúztuk, nekik viszont felemás volt a mérlegük. Ennek ellenére messzemenő következtetést nem kell és nem is lehet levonni a felkészülési meccsekből, mivel ilyenkor még sokat kísérletezhetnek a csapatok. Úgy érzem, jó irányba tartunk és napról-napra jobban kiismerjük egymást a pályán. Csütörtök este az egy-egy elleni védekezés hatékonysága lesz a legfontosabb – nyilatkozta Benke Szilárd.

A csütörtök esti ellenfél Lettország legsikeresebb csapatát, a BK Ventspils. Nézzük, mit érdemes tudni róluk!

Az egyesületet 1994-ben alapították, de már ’96-ban volt mire büszkének lenni, amikor bronzérmet szereztek a bajnokságban. ’98-ban és ’99-ben ezüst jutott nekik, de az ezredforduló évében már a dobogó tetején végeztek. Az első érem óta – 1997 kivételével – mindig érmet szereztek. A vitrin mára 10 bajnoki aranyat, 9 ezüstöt és 4 bronzot tartalmaz.

A hazai mérkőzéseiket a Ventspils Olympic Centerben játsszák, ahova 3085 kosárlabda fanatikus fér be. A csapat színei a sárga és a kék, az elnökük Aivars Lembergs, vezetőedzőjük Artūrs Visockis-Rubenis, a lett szakembert a nyáron nevezték ki.

Az elmúlt szezonban 1 vereséggel nyerték meg az alapszakaszt, de a döntőben 4-1-es összesítéssel alulmaradtak a VEF Rigával szemben. Érdekesség, hogy a nyáron ide igazolt bajnokcsapatunk játékosa, Ronald Curry.

Tavaly a Bajnokok Ligájában is érdekeltek voltak, a csoportot 6-8-as mérleggel zárták. Itt svájci, spanyol, török, francia, német, orosz és olasz ellenféllel is találkoztak. A nemzetközi porondon való szereplést a FIBA Europe Cupban folytathatták, ahol a Pinar Karsiyaka búcsúztatta őket a legjobb 16 között.

További Falcós kötődése is van a letteknek, 2007-2008-ban Gasper Okorn volt a vezetőedzőjük. A bajnokság 3. helyét foglalták el, az ULEB Kupában az egyenes kieséses szakaszig jutottak.

A nyáron négy fontos érkezőjük volt. Az egyik Ryan Luther, a 24 éves, 206 cm-es, 100 kg-os erőcsatár most kezdi meg profi karrierjét. Utolsó egyetemi évében 8.4 pontot, 4.3 lepattanót és 1.2 gólpasszt átlagolt. Jaylon Tate a finn bajnokságból érkezett. A 190 cm magas, 24 éves irányító 42 meccs alatt 14.3 pontot, 2.5 lepattanót, 4.7 gólpasszt és 1.0 labdaszerzést átlagolt. Az NBA G-ligájából 2 évet lehúzó, BL tapasztalattal rendelkező Wes Washpun a London City Royals együttesétől érkezett, a 26 esztendős kosaras 16.5 pontos, 5.1 lepattanós, 4.1 gólpasszos idényt zárt a szigetországban. Linards Jaunzems, a 23 éves, 202 cm-es, 85 kg-os lett játékos nagy fogásnak tűnik. Tavaly hazája bajnokságában kiemelkedő évet futott, 18.5 pontot, 7.6 lepattanót, 2.8 gólpasszt, és 1.8 labdaszerzést átlagolt.

Idén is a csapatot erősíti Maris Gulbis. A 33 éves játékos az elmúlt 6 évben is a Ventspils kosarasa volt. A bajnokságban 12.3 pontot, 4.4 lepattanót és 1.4 gólpasszt átlagolt.

A Falco KC – BK Ventspils BL-selejtező ma 18 órakor kezdődik az Aréna Savariában! Legyél ott Te is és szurkolj csapatunknak!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!