A Kötélugró Klub Szombathely története a szombathelyi Frim Jakab Általkános iskolában kezdődött, még 1992 környékén. Aztán még 1995-ben sem létezett az egyesület, de hárman már Seattlebe utazhattak a kötélugró világbajnokságra. Görcsi Tünde, Bánhegyi Adrienn és Bánhegyi Kata a magyar csapattal és annak vezetőjével Fereczy Csabával utaztak a VB-re. Már 1997-ben történt, hogy a csapat 7 tagja – Görcsi Tünde, Bánhegyi Adrienn, Tóth Alexandra, Nyárádi Zsuzsanna, Nyárádi Zsanett, Bánhegyi Kata, Görcsi Zsuzsa – és két vezetője, Füle Magdolna és Bánhegyi Attila – Ausztráliába utazhatott a Szerencsejáték Rt jóvoltából.

1998-tól európai és világversenyek következtek Amszterdamban, Dániában, St Louis-ban és Ausztriában. A csapat legnagobb sikere 2002 ben Belgiumban született, amikor felnőtt világbajnokságot nyertek a klub versenyzői, Bánhegyi Adrienn, Bánhegyi Kata, Tóth Alexandra és Nyárádi Zsanett.

2003 nyarán világrekordot állított fel a csapat, 56 órán keresztül ugrókötelezett Szombathely főterén Bánhegyi Adrienn, Bánhegyi Kata, Tóth Alexandra, Nagy Lilla, Horváth Bianka, Jandrasits Andrea, Bartók Alíz, Bartók Eszter, Rába Réka, Csordás Viktória, Lőrinczy Emese, Devecseri Dorottya, Wöller Szandra, Giczi Katalin, Hankó Faragó Anna, Takács Dóra és Osvald Mária. Ezek voltak tehát a kezdeti évek, aztán az újabb generációk is kiváló eredményeket, rekordokat, világ- és Európa-bajnoki sikereket, Világkupa-győzelmeket arattak.

2021-hez érkezve a Szombathelyi Kötélugró Klub 25 éves lett, a jubileumot pedig a 25 év – 25 helyszín címet iselő rendezvénysoroazttal tette minden szombathelyi és a sportágat kedvelő ember előtt felejthetetlenné.

A kerek évfordulós jubileum a Városháza előtt ért véget.

 

A ráadás pedig a Weöres Sándor Színházban következett, amikor december 19-én, először a nyilvános főpróbán, majd az esti előadáson is akrobata elemekkel dúsított látványos showműsorral varázsoltak karácsonyi hangulatot a szombathelyieknek a kötélugrók. A jubiláló Szombathelyi Kötélugró Klub gálaestje meghívott művészek közreműködésével és a Weöres Sándor Színház támogatásával tette felejthetetlenné Advent negyedik vasárnapját.

Közel 30 fellépő között a Szombathelyi Kötélugró Klub egykori és jelenlegi kiválóságai manóknak, hóembereknek, fenyőknek, rénszarvasoknak, angyaloknak, babáknak, télanyóknak öltözve szórakoztatták a nagyérdeműt, mellettük zsonglőrök és persze énekesek is szerepeltek. A klub két meghatározó egyéniséga, a többszörös világrekorder, világ- és Európa-bajnok Bánhegyi-lányok azonban betegség miatt ezúttal hiányoztak.

Görkorival, karikával, kötéllel érkeztek a porondra manók, ahol ,,azt a teremburáját, mi történik itt, mit csináltatok 25 éve” – tette fel a kérdést Manó Apó, azaz Szabó Tibor színigazgató. Elmesélte, hogy akkoriban 2 lány – Bánhegyi Attila gyermekei – nagyon ügyesen ugróközelezett. Aztán a história folytatódott, a következőkben már a labda is előkerült, de a kiváló fény és hanghatások is fokozták a karácsonyi hangulatot. Majd karácsonyfadíszbe öltözve is ugráltak a lányok, ezt követően légtornász mutatványok, majd a história újabb mesébe szőve folytatódott. A legenda és a hagyomány egymásra talált, a legifjabbak a korábbi kötélugró, Nagy Lola vezetésével mutatták meg tudásuk legjavát.

Kiváló műsorelem volt Buti Gordon kötélmászó és Szabó Viktória rúdtáncos produkciója.

 

Az est színvonalát emelte Tóth Dani és Kirchknopf Gergő énekesek fellépése is.

Már-már a Cirque du Soleil színvonalára emlékeztető fantasztikus műsor a régi és a jelenlegi ugrókötelesek, a fellépő vendégművészek, valamint Füle Magdolna rendező-koreográfus, Lőrinczy Laura designer és Bánhegyi Attila rendezőasszisztens munkáját dícséri.

Nagy kár, hogy a szervezők csak egy nyilvános főpróbát és egy előadást terveztek, biztosan több alkalommal is teltházas lett volna ez a produkció.

Boldog születésnapot, Szombathelyi Kötélugró Klub, Isten éltessen Benneteket még legalább 25 évig!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!