Szerdától új utcával bővült Szombathely: a Temesvár utca végén buszfordulóként is használt utca a Haladás ikonjának, Király Ferencnek a nevét őrzi. A város megkeresését követően keresztelték el az útszakaszt az egykori labdarúgóról, akinek tiszteletére kis ünnepséget is szerveztek. Az ok azonban sokkal összetettebb volt, mint elsőre bárki sejthette volna.

Az ünnepi megnyitót követően Tóth Kálmán, a városi sportbizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket. Beszédében megemlékezett Király Ferencről, akit gyermekként még a Haladás mezében látott focizni, később pedig munkatársként tanult tőle sokat. Hegedűs Péter, a Haladás egykori kapusának köszönhetően még jobban kirajzolódott milyen volt sportolóként, barátként és családapaként.

Ezt követően leplezték le Király Fernc egészalakos bronzszobrát, amely a Király Sportlétesítmény kapuját őrzi. Mint ismert visszavonulását követően sem távolodott el szeretett sportjától és a Király Sportegyesület alapítótagjaként és első elnökeként tevékenykedett egészen haláláig. Ráadásul gyermekként a létesítmény helyén ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival.

Innen indult pályafutása és vált a Haladás legendájává. A szombathelyi klub mezét 260-szor öltötte magára és 30 gólt szerzett. Tagja volt annak a csapatnak, amely legjobb vidéki együttesként az ötödik helyen végzett. Magyar Népköztársaság Kupa döntőn szintén szerepelt, majd a KEK-sorozatban a Valletta ellen nemzetközi porondon gólszerzőként is jelentkezett.

Pályafutása lezárásaként még Oberwartban rúgta a bőrt, visszavonulását követően is maradt a sport kötelékében. Szervezőként dolgozott egészen a Király Sportegyesület megalapításáig. Király Ferenc szobrát a család és a barátok közreműködésével leplezték le a közönség előtt. Ezt követően Király Gábor méltatta az alkotót, Veres Gábort.

Az egészalakos szobor súlya 750 kilogramm és a középpályást 32 esztendős korában ábrázolja, természetesen a HVSE korhű mezében. A következő generáció számára pedig egy idézet is segít, hogy pontosan átérezzék, megértsék, mit jelent Szombathelynek, a Haladásnak, a Király Sportegyesületnek és a labdarúgásnak Király Ferenc:

“Még a mi szívünk dobog, emléked köztünk élni fog!”

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!