Legutóbbi hazai BL-meccsét éppen a Metz ellen játszotta a Ferencváros Érden, az előző idény negyeddöntőjének első mérkőzésén hattal maradt alul francia riválisával szemben, hogy aztán a visszavágón csodálatos feltámadást produkálva története során először bejusson a final forba, ahol aztán ezüstéremmel koronázta meg a teljesítményét. Azóta a Metz papíron meggyengült, többek között Bruna de Paulát (Győri ETO), Laura Kanort (Rapid Bucuresti), Tamara Horaceket (Nantes) és Valerija Maszlovát (Brest) is elveszítette, mégsem várt könnyű nyitó meccs az FTC-re, a franciák mindig is a kemény védekezésükről voltak ismertek.

Négy beállót is nevezett a találkozóra a Fradi (míg jobbszélsőből csak egyet), és ott volt a védőspecialista Tomori Zsuzsanna is, hiányzott viszont a sérüléssel bajlódó Szöllősi-Zácsik Szandra. A nyáron igazolt Bordás Réka és a kölcsönből visszatérő Simon Petra első BL-meccsére készülhetett.

A megszokotthoz képest foghíjasabb lelátók mellett meglepőnek hatott, hogy a Fradi bevállalta a meccs elején a két cserét, Béatrice Edwige és Tomori is csak védekezett, utóbbi kettesben, támadásra Andrea Lekics és Klujber Katrin érkezett a pályára. Elöl több pontatlanság csúszott a játékba, és igazán a metzi kapuban kezdő Camille Depuiset sem lett próbára téve, könnyedén kapta le a lövéseket, amelyekből egyből indított. Hat és fél perc alatt 5–0-ra lépett el a vendégegyüttes, Martin Albertsen kénytelen volt időt kérni.

Utána már csak Edwige-t cserélte a Fradi, és bár Angela Malestein majd’ nyolc perc után megtörte a hazai gólcsendet, továbbra sem állt össze a játék sem támadásban, sem védekezésben, a Metz sokkal összeszedettnek bizonyult. Nem működött olajozottan a ferencvárosi gépezet, több érthetetlen hiba is becsúszott, Lekics és Klujber is alacsony hatásfokkal próbálkozott, megnehezítve a felzárkózást. A túloldalon ellenben a volt győri Anne Mette Hansen termelte a gólokat, így tartotta öt gól körüli előnyét a Metz

Malesteinre azonban bátran lehetett játszani, a gólerős játékával háromra zárkózott a Fradi. Egymaga azonban kevés volt, kellettek volna a társak is, és nem utolsósorban a zártabb védekezés, ezek hiányában hattal ment a Metz a szünetben (1319), és nagy javulásra volt szükség a fordításhoz.

A folytatásra Hatadou Sako érkezett a metzi kapuba, és pár védéssel hamar belehergelte magát a mérkőzésbe. Ha sikerült is feltörni a vendégek védekezését, gyorsan érkezett rá a válasz, így aztán a 39. percben már tíz volt a hátrány. Az új dán edző által favorizált gyors játékból ezúttal nem sokat láttunk, a Metz viszont rendre le tudta futni a hazaiakat, akik legtöbbször felállt fal ellen voltak kénytelenek erőlködni. Tomori támadásban is fennmaradt, és a kétbeállós játékkal is próbálkozott a Fradi, azonban érdemi változást ezek sem hoztak. Sokatmondó volt, hogy a szurkolók hosszú perceken át néma csöndben követték a pályán zajló eseményeket.

A vége súlyos, 13 gólos vereség lett (25–38), Albertsennel először kapott ki tehát az FTC. Sok idő nincs a sebek nyalogatására, szerdán már a Győrt elkapó Mosonmagyaróvár érkezik bajnokin a Népligetbe.

NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR – 1. FORDULÓ, B-CSOPORT
FTC–Metz (francia) 25–38 (13–19)

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!