Az egyik népszerű utazási irodával kooperálva (ahogy tavaly is) egy – az egyesületre szabott- speciális programot dolgozott ki. Az egyesület tagjainak zöme, valamint a hozzá kapcsolódó baráti kör alkotta 35 fős társaság nagyszerű öt napot töltött el együtt kiváló hangulatban nagyszerű magyar érdekeltségű helyeken.
A kirándulás a szerda kora reggeli indulást követően (2024.06.12.) tulajdonképpen  Vizsolyra látogatással, a Biblia megtekintésével, annak történetének megismerésével kezdődött, melyet egy “összekovácsoló) borkóstoló követett Tállyán. A nemes nektárok (valamint vacsora) elfogyasztása után Kassa volt a célpont, ahol első szállásunk volt. A reggeli elköltése után Kassa belvárosa volt a célpont, ahol a gótikus Szent Erzsébet székesegyház megcsodálása volt az első célpont (II.Rákóczy Ferenc sírja előtt meghajoltunk és magyar nemzeti színű szalagot helyeztünk el). Ellátogattunk még a Lőcsei Házhoz, A Színházhoz, a régi Városházához és Vármegyeházához, ellátogattunk Márai Sándor szobrához-itt szintén magyar nemzetiszínű szalaggal tisztelegtünk, mint ahogy Bocskai István domborműve előtt is.
Kassát magunk mögött hagyva Gömör valamikori gazdagságán ámultunk (kastélyok, kúriák, ódon templomok voltak tanúi a valamikori jólétnek), majd  Betlér felé vettük az irányt, ahol a bizánci hatású Andrássy mauzóleum varázsolt el minket egyrészt az épület maga,másrészt a csodálatos története a mauzóleumnak.. A nap végén megérkeztünk Poprádra, ahol is a következő  három éjszakát töltöttük.
A harmadik nap reggelije után Késmárkra látogattunk ,Thököly vár,(Thököly Imre szobránál is magyar nemzeti színű szalaggal emlékeztünk) Evangélikus fatemplom,volt a sorrend, majd a város megtekintését követően a Pieniny hegység felé vettük az irányt, ahol is a Vörös Kolostortól indulva egy nagyszerű, gorálok (hegyi emberek) által navigált tutajos túrán vettünk részt a Dunajec folyón.. A három tutajt is megtöltő csapat vidám és szórakoztató perceket élt át a biztonságos tutajozás alkalmával.
A tutajozást követően még szálláshelyünkön, Poprádon várt ránk egy “embert próbáló” feladat: sörkóstolás egy helyi kézműves sörfőzdében….
A 4.nap reggelijét követően Európa egyik legnagyobb jégbarlangja várta, (Dobsinai jégbarlang) hogy felfedezzük szépségeit-meglepő és szokatlan képződmények, helyenként 24 méteres jégfalak nyűgözték le a társaságot. A hely a világ  14 természeti csodája közé tartozik!
Következett egy valaha nagy jelentőségű város, Lőcse! Szlovákia 2. legnagyobb templomát, a Szent Jakab Bazilikát látogattuk meg, benne a csodálatos szárnyas oltárral. Bemehettünk a történelmi Városházára, ahol komoly gyűjteményt találtunk a valamikori Lőcse életéről, szerepéről, fontosságáról.
A Szepesi vár (Közép-Európa legnagyobb vára)melletti Szepeshely volt a következő úti cél, a Szent Márton Székesegyház, Óratorony, barokk kert, kanonok házak voltak a sorrend.,
(mindeközben-főleg a férfiak- nehezen vették tudomásul az EB-vereséget Svájctól…), majd este vissza a szállásra, Poprádra.
Utolsó reggeli, aztán irány a Magas-Tátra. No, itt ért először el bennünk az amúgy egész hétre jelzett (mindeddig semmi sem volt szerencsénkre) eső, ami miatt a rugalmasan módosítottunk: lanovkázás helyett egy szintén régi magyar emlékű helyre, Besztercebányára buszoztunk, előtte pedig útba ejtettük a magyar irodalom egyik legelsőjének, Balassi Bálintnak a nyughelyét, emlékművét, Hibbén (Hybe), ahol újra csak elhelyeztük az emlékezés magyar nemzetiszínű szalagját.
Következett Besztercebánya, ahol már jó kirándulóidőnk volt, megnéztük a nagyon szép belvárost, megismerkedtünk sok régi magyar vonatkozású épülettel és történettel, fejet hajtottunk  IV. Béla királyunk előtt, ahol szintén magyar nemzetiszínű szalagot helyeztünk el főhajtás mellett.
Innét már hazafelé vettük az irányt, de még Révkomáromban megálltunk a Monostori erődhöz tartozó egyik bástyájánál üzemelő bástyavendéglőbe egy “utolsó felvidéki vacsorát” elfogyasztani.
Ennyi volt az ötnapos túra, csodálatos magyar történelmi  helyekkel, nagyszerű természeti környezetben, kellemes időben, jó emberekkel-vélhetően gazdag élményekkel, barátságokkal.
Hogy mi lesz a következő célpont, Csak sejtéseink vannak, mindenesetre az igény kifejezésre került az utazótársak részéről…már tippek is elhangzottak…holnaptól már ezen dolgozok….
Köszönet Mindenkinek a részvételért, a nagyon jó hangulatért, a sok kacagásért- a barátságért!
Külön köszönet az utazási Irodának, Mátyás Tiborné Ibolyának a szervezésért,  Violának az idegenvezetésért, végül-és nem utolsósorban-Boronyák Gyulának, aki végig nyugalmat sugallva, biztonságosan navigálta kirándulóbuszunkat.

  Jó csapat voltunk!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!