“Csak a minőségtől, és a teljesítménytől függ, hogy egy adott játékvezető meddig vezethet.” – olvasható az MLSZ közleményében

A FIFA a nemzetközi játékvezetői korhatárt (45 év) megszüntette, így a nemzeti szövetségeknek jogukban áll nemcsak ennél idősebb korú játékvezetőket és asszisztenseket küldeni a kiemelt mérkőzésekre, de jelölni is van lehetőségük őket a nemzetközi keretbe, FIFA jóváhagyásra. Angliában megszokott, hogy a Premier League-ben idősebb játékvezetőket is látni, de más szövetségek, így a német, az olasz, a holland vagy például a svéd is élt a FIFA-szabályozás adta lehetőséggel.

Az MLSZ játékvezető bizottsága 2016 októberében megvizsgálta a kérés magyarországi vonatkozását és kimondta, hogy ebben az esetben is kizárólag a minőség, a teljesítmény számít.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy továbbra is érvényben marad a felső korhatár intézménye azzal a kitétellel, hogy amennyiben az adott szakember – legyen szó amatőr játékvezetőről, ahol 50 év, vagy profiról, ahol 45 a korhatár – mind az elméleti, mind a gyakorlati vizsgákon megfelel, és magas átlaggal működik a bajnokságában, akkor az MLSZ játékvezető bizottságának legyen lehetősége ezen személyt továbbra is foglalkoztatni, elsősorban a csapatok érdekében.

Ez a lehetőség nem jelent garanciát arra, hogy az adott játékvezető működhet, ehhez folyamatos jó teljesítményre, megfelelő átlagra van szükség. (Ha egy NB I-es játékvezető elérte a 45 éves korhatárt, sikeresen tesztelt, de az elmúlt szezonban teljesítménye nem érte el a kívánt szintet, akkor várhatóan kikerül a keretből.)

Ebből adódóan az olyan gondolkodás, amelyet az elmúlt napokban tévesen vagy rosszindulatúan sugalltak, miszerint adott játékvezető “kiöregedése után” azért kap lehetőséget a folytatásra az MLSZ-től, mert az egzisztenciális helyzete ezt indokolja, nem felel meg a valóságnak. A gyakorlatban ugyanis – a megújult FIFA-irányelv alapján – nem a játékvezető, hanem a labdarúgásunk és klubjaink érdeke, hogy folytathassa színvonalas tevékenységét – írta az MLSZ.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!