A Haladás olimpiai válogatott néven utazott ki Indiába. A zöld-fehérek nehezen vállalták el a részvételt, hiszen épp a bajnokság kezdetére esett a torna, emellett a hazai télből a távoli hőségbe utaztak oda, ahol a mezőnyt Olaszország, Románia és Kína olimpiai válogatottja, valamint Kamerun, Irán és a házigazda India nemzeti csapata tette teljessé.

A Haladás a Kína elleni vereséggel (0-2) kezdte a tornát, majd legyőzte az olaszokat (3-1) és Indiát (2-1) is. Második helyezettként jutottak tovább az elődöntőbe, ahol Romániát verték magabiztosan (3-1). A fináléban pedig visszavágtak Kínának (2-1).

 

– A győztes csapat tagjai, az egykori zöld-fehér főszereplők szombaton emlékeztek meg a kereken 35 éve történt kupagyőzelemről. A program szombaton egy közös ebéddel kezdődött, a Kispityer Halászcsárdában gyűltek össze az egykori játékosok és Török Péter mesteredző, aztán a városi könyvtárban egy kötetlen beszélgetés során elevenítették fel az emlékeket – tudtuk meg Sebestyén Péter főszervezőtől, aki azt is elmondta nekünk, hogy az időközben elhunyt játékosok hozzátartozói is eljöttek és ajándékot kaptak. A beszélgetésen megjelentek a régi, de természetesen az ifjú Haladás-drukkerek is.

 

– Szép sikert értünk el 1983-ban Indiában, azóta is az a kupagyőzelem a Haladás legmagasabban jegyzett nemzetközi eredménye, és a magyar futballt is méltóképpen képviseltük – fogalmazott a haladas.hu-nak Hegedüs Péter, a Haladás egykori legendás kapusa, akit egyébként megválasztottak a Nehru Kupa legjobb játékosának.

 

Nagy József végig játszotta a tornát, számára is nagyon szép emlék ez.
– Sokan nem tudják, de agyon nehezen vállaltuk el a szereplést, hiszen a bajnokság kezdetére esett a torna. Télből a hőségbe mentünk, edzéseket sem tudtuk végigcsinálni az elviselhetetlen meleg miatt, aztán 70-80 ezer ember előtt játszottunk, örök élmény marad. Noha kikaptunk az első meccsen, nagyon összerázódott a csapat. Egyre jobbak lettünk és a döntőben visszavágtunk Kínának.

A fináléban mintegy 35 méterről lőttem egy gólt, a labda lepattant a kapus előtt, ami megzavarta és már nem tudott védeni. Aztán az utolsó percben betörtem a 16-oson belülre, szabálytalankodtak ellenem, a 11-est Dobány Lajos lőtte be, ezzel megnyertük a kupát – fogalmazott sportoldalunk érdeklődésére Nagy József.

 

Fitos József annak ellenére, hogy szinte minden főbb látványosságot és helyet megismert, számára mégis nagyon furcsa volt visszatérni Szombathelyre.
– Életem legszebb időszakát töltöttem itt, főiskolás évek, a foci és még sorolhatnám. Mindig úgy gondoltam, hogy egyszer visszatérek ide és itt élek majd életem végéig. Amire legszívesebben emlékszem, az a futball iránti őrület volt Indiában. Ha itthon ezt valaha is megközelítjük, akkor az nagy lökést adna a magyar focinak. Ehhez persze eredmény is kellene – mondta az egykori kiváló középpályás, aki ma is követi a Hali eredményeit és drukkol a zöld-fehéreknek.

Halmosi Zoltán is eljött a régi játszótársakkal találkozni, beszélgetni. A Hali jelenlegi csapatkapitányának, Cucunak az édesapja 1981-ben hagyta abba a Haliban a focit, aztán persze még focizott alacsonyabb osztályú csapatokban és Ausztriában is.
– Szerintem a Hali történetének egyik legnagyobb sikere volt a Nehru Kupa megnyerése, talán a KK szereplés azonos szintű eredmény még. Azért jöttem le, mert szeretnék olyan történeteket hallani, amelyeket csak azok ismernek, akik Indiában voltak – fogalmazott Halmosi Zoltán.

A régi nagy focisták a közönségtalálkozó után átmentek a Haladás Sportkomplexumba, ahol megismerkedtek az új stadionnal, majd kivonultak a játékos-kijárón keresztül és a pálya szélén a Haladás jelenlegi vezetői, Tóth Miklós ügyvezetővel az élen, a szurkolók előtt köszöntötték őket.

 

Ezt követően megtekintették a Haladás–Balmazújváros NB I-es bajnoki meccset.

 

Az Indiába utazott szombathelyi delegációból nyolcan már nem lehettek együtt társaikkal. Természetesen az ünneplők dr. Rákli Kálmán, Sarlós László, dr. Birosz Béla, Tebeli György, Eller Arnold, Papp István, Hegyi Imre és Kulcsár Ferenc emlékét is felidézték.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!