A tegnapi nap folyamán már a továbbjutás volt a tét az Oroszországi Labdarúgó Világbajnokságon, így a mérkőzések csoportonként egy időben zajlanak az utolsó fordulóban. 

Az uruk kapott gól nélkül hozták le a csoportkört, Muslera kapus százados lett. Fotó: The National

Hétfőn az A és B csoport küzdelmei zárultak le, az A jelű négyesben már biztos volt, hogy az épp egymással játszó Uruguay és a házigazda Oroszország már biztosan továbbjutó, így csak a csoport első helyéről volt hivatott dönteni a párharc, amelyen végül az uruk sima, 3:0-ás győzelmet arattak.

A másik 16 órakor kezdődő összecsapáson az egyaránt 0 pontos Szaúd-Arábia és a Mohammed Salahval felálló Egyiptom nézett farkasszemet egymással, és bár a vezetést – épp a csatársztár góljával – Egyiptom szerezte meg, végül az első félidő hosszabbításában , majd a második félidő hosszabbításában is betalált a szaúdi gárda, amellyel megfordította és megnyerte az ütközetet.

Érdekesség, hogy a 45 évesen pályára lépő El Hadary kapus büntetőt fogott, ráadásul nem is volt kis bravúr az egyiptomi kapustól.

Az A-csoport végeredménye:
1. Uruguay 
2. Oroszország
3. Szaúd-Arábia
4. Egyiptom

Luis Suarez ismét eredményes volt. Fotó: AFP

Az esti találkozók során aztán az is kiderült, hogy mely csapatokkal kell megküzdeni az egyenes kieséses szakaszban Uruguaynak és Oroszországnak, hisz 20 órától a B-csoport utolsó körében az Irán – Portugál, valamint a Spanyolország – Marokkó összecsapás volt terítéken. 

Mintha csak valami isteni sugallat járta volna át a szerkesztőséget, hisz mindenki meglepetést szagolt a levegőben, ám arra azért mi sem számítottunk, hogy mindkét összecsapás tartalmaz majd érdekességeket.

Portugália nem kezdte rosszul az Irán elleni mérkőzést, még az első félidőben meg is szerezték a vezetést Ricardo Quaresma révén, aki szokásához híven, a védjegyévé váló külsős gólját húzta elő a kalapból, parádés megoldás volt.

A második játékrész elején könnyen növelhette volna előnyét, és lezárhatta volna a találkozót a portugál gárda, miután egy hosszas videózás után a játékvezető büntetőt ítélt Ronaldoék javára, ám a világsztár elhibázta a tizenegyest.

Ezután szinte a semmiből erőre kapott az iráni együttes, és elkezdtek nyomást helyezni Rui Patricio kapujára.

A 83. percben Cristiano Ronaldo akár a kiállítás sorsára is juthatott volna, ismét a technikáé volt a főszerep, ám a játékvezető érthetetlen módon sárga lapot adott ütésért a portugál 7-esnek, ami a legérthetetlenebb döntés volt ebben a helyzetben, de valószínűleg nem merte kiállítani az ötszörös aranylabdást a kieséses szakasz előtt.

Hogy a nap ne érjen véget egy kifogásolható bírói döntéssel, már harmadszor vette igénybe a videóbíró segítségét a sípmester, majd egy véleményes büntetőt fújt be Iránnak, akik éltek is a kínálkozó lehetőséggel.

Ekkor a hosszabbításból még 4 perc volt hátra, és az iráni továbbjutás a levegőben lógott, mindössze egy gól választotta el őket a mennybejutástól, amelyre meg is volt a lehetőségük.

 

A ziccer kimaradt, így Portugália továbbjutott, a másik mérkőzésen pedig a spanyolokra szegődött nagy figyelem, hisz egy óriási hibát kihasználva Marokkó megszerezte a vezetést a Boutaib góljával a 14. percben.

Nem sokat kellett várni azonban az egyenlítésre, 5 perccel később Iniesta váltott ritmust remekül, középre passzolt ahol érkezett Isco és a léc alá küldte a labdát.

Marokkó szimpatikus játékot mutatott be a világbajnokságon, de továbbjutási esélyei már nem voltak az utolsó fordulóban, azonban könnyedén meg is verhették volna Spanyolországot, hisz akadt még ziccerük az első játékrészben is.

A második etap totális spanyol fölényt hozott, ám gólt ismét az arabok szereztek egy szöglet után, 9 perccel a rendes játékidő vége előtt.

Ekkor úgy tűnt bajba kerülhet a spanyol armada, ám ismét egy szögletet követően újabb találat született, Iago Aspas szenzációs mozdulattal sarkazott a hálóba, a gólt először les miatt érvénytelenítették, ám a videózás után egyértelmű volt, hogy szabályos találat született, így a vége 2:2, ezzel pedig a spanyolok megnyerték a B-csoportot.

A B-csoport végeredménye:
1. Spanyolország
2. Portugália
3. Irán
4. Marokkó

Irán tehát nagyon közel került a továbbjutáshoz, Carlos Queiroz vezetőedző remekül felkészítette őket, ám így sem sikerült a bravúr az ázsiaiaknak.

Csalódott irániak. Fotó: standard.co.uk

A mai nap folyamán újabb csoportokban érnek véget a küzdelmek, 16 órától az Ausztrália – Peru és Dánia – Franciaország, este 20 órától pedig az Izland – Horvátország valamint a Nigéria – Argentína összecsapások lesznek terítéken. 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!