Egy aprócska országba látogatunk sorozatunk harmadik részében. Az Ibériai-félsziget egy aprócska városállama, Gibraltár a történelem során óriási jelentőséggel bírt, hiszen elhelyezkedése miatt a Földközi-tenger kijáratának is nevezik. Emiatt a Brit Királyi Haditengerészet stratégiai fontosságát hangsúlyozza.

Az alig 35.000 fős kis államban mégis kiemelt szerepet kapott a labdarúgás. A válogatott első mérkőzését még 1923-ban játszotta, akkor az északi szomszéd Spanyolország egyik legnevesebb csapatával, Sevillával mérték össze erejüket. Természetesen vereséget szenvedtek az esélyesebbek ellen. Ezután kétévente tartott sporteseményen az Island Games-en vettek részt. A feltétele annyi volt csupán, hogy amelyen autonóm szigetek vagy szigetcsoportok csapatai legyenek.

2013-ban Londonban megtartott UEFA kongresszuson döntöttek, hogy Gibraltár teljes jogú tagja legyen az európai szövetségnek. Ezzel együtt elindulhattak az 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjében is. Bár azóta sem jutottak ki egyetlen rangos tornára sem, nagyon lelkesek a játékosok.

A töretlen fejlődés egyik mérföldköve lett a Victoria Stadion, amely pazar látvánnyal kecsegtet. No nemcsak madártávlatból, hanem nézőként és játékosként is. Ki gondolná, hogy ezen a pályán egy rossz kiugratás, vagy célt tévesztett lövés egészen a reptéri kifutóig szállhat. Ha pedig jobban szemügyre vesszük a környéket jól látszik, hogy a kikötő és a belvárosi forgatag sincs kőhajításnyinál messzebb.

Ha másért nem, ezért mindenképpen jó lenne megnézni a gibraltári válogatott egyik mérkőzését. Ha a találkozón nem esik gól, akkor is lenne mire emlékezni, mert látványból bizony itt sincs hiány.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!