A szabadfogásúak 61 kilogrammos kategóriájában kubai, 74 kilogrammban orosz, 86-ban amerikai, míg 125 kilóban georgiai aranyérem született a budapesti birkózó-világbajnokság első éremosztó napján, vasárnap. A helyosztókat látványos műsor vezette fel, melyen Nenad Lalovic, a nemzetközi szövetség (UWW) elnöke hivatalosan is megnyitotta a vb-t.
A nap végén egyértelműen az amerikai válogatott örülhetett a legjobban, ugyanis a 86 kilóban David Morris Taylor győzött, míg a másik három kategóriában egyaránt bronzérmet szereztek a csapat versenyzői. Az esti mérkőzések többségükben élvezetes csatát hoztak, ugyanakkor a nap első döntője szinte példátlan sportszerűtlenséggel zárult. Miután a kubai Yowlys Bonne Rodriguez 6-5-re legyőzte az orosz Gadzimurad Rasidovot az orosz szövetségi kapitány hevesen reklamálva felment a szőnyegre és összeszólalkozott a mérkőzésvezetővel, akit a vállával meglökött. Tettét a telt házas aréna nézőinek hangos füttye követte, a bírótól pedig piros lapot kapott.

Korábban Facebook-oldalunkon írtuk:

Vereséggel mutatkozott be a budapesti világbajnokságon Hatos Gábor. A Haladás VSE színeiben korábban olimpián is részt vevő birkózó idén már a Budapesti Honvéd versenyzője. A 92 kilogrammosok mezőnyében a moldáv Cebannal szemben 6-0 arányú vereséget szenvedett és kiesett.

Ligeti Dániel sajnos nem mérkőzhet a bronzéremért! Vigaszági mérkőzés: 125 kg: Anzor Hirzijev (orosz) – Ligeti Dániel 10-6
A vereség után a sportoló az M4 Sportnak nyilatkozott:
– Nem tudom, mi volt a probléma, elfáradtam talán. Az eleje nagyon szép volt, elvégeztem mindent, nem tudom, miért nem sikerült, egyelőre ennyi – fogalmazott a Haladás VSE kiválósága.

Október 22-én, hétfőn délelőtt 10 óra 30 perctől már nem csak szabadfogású férfiakat láthat küzdeni a világbajnoki címekért a Papp László Budapest Sportaréna közönsége. Minden idők legnagyobb birkózóversenyének harmadik napján ugyanis versenybe száll a női 55 és 59 kilogrammos súlycsoport is. Magyarországot Galambos Ramóna, Dollák Tamara, Lukács Norbert és Olejnik Pavlo képviselik majd. A 2018. évi budapesti birkózó-világbajnokság szabadfogású versenyében 62 ország, 266 birkózója próbál szerencsét.

Eredmények:
szabadfogás 61 kg, világbajnok:
——————————-
Yowlys Bonne Rodriguez (Kuba)
2. Gadzimurad Rasidov (Oroszország)
3. Joseph Colon (Egyesült Államok) és Tuvshintulga Tumenbileg (Mongólia)
a döntőben:
Rodriguez-Rasidov 6-5

szabadfogás 74 kg, világbajnok:
——————————-
Zaurbek Szidakov (Oroszország)
2. Avtandil Kencsandze (Georgia)
3. Jordan Burroughs (Egyesült Államok) és Bekzsod Abdurahmonov (Üzbegisztán)
a döntőben:
Szidakov-Kencsandze 2-2 – nagyobb értékű akcióval

szabadfogás 86 kg, világbajnok:
——————————-
David Morris Taylor (Egyesült Államok)
2. Fatih Erdin (Törökország)
3. Taimurez Naskidaeva (Spanyolország) és Haszan Jazdanicsarati (Irán)
a döntőben:
Taylor-Erdin 12-2 – technikai tus

szabadfogás 125 kg, világbajnok:
——————————–
Geno Petriasvili (Georgia)
2. Teng Ce-vej (Kína)
3. Nicolas Gwiazdowski (Egyesült Államok) és Parviz Hadibasmani (Irán)
a döntőben:
Petriasvili-Teng 6-0

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!