Barka Emese technikai tussal nyerte második mérkőzését, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé a budapesti birkózó-világbajnokság szerdai versenynapján, s már csak egy mérkőzést kell nyernie, ahhoz, hogy csütörtökön éremért küzdhessen.

    A kétszeres világbajnoki bronzérmes, Európa Játékok-győztes Barka (57 kg) számára a francia Mathilde Riviere 5-2-es legyőzése után a lengyel Jowita Maria Wrzesien következett, akinek eddig semmilyen komoly eredménye nem volt.
Az esélyek tehát egyértelműen a csepeliek birkózója mellett szóltak, s gyorsan kiderült, hogy Wrzesiennek nem lesz esélye a papírforma borítására.
A meccset Barka energikusan kezdte, egy perc után gyönyörűen riválisa mögé került, majd a 45 másodperccel később ismét megtette ugyanezt. A nagy hátrányba került lengyel még szünet előtt próbált faragni hátrányából, ám lábra támadása után Barka a szőnyegen ülve gyönyörűen áthúzta magán, s ezzel már 6-0-volt az előnye.
A második szakasz másfél percig sem tartott, miután a rivális újabb rontott lábra támadását egy gyönyörű négypontos dobással kontrázta meg Barka, aki 10-0-ás technikai tussal diadalmaskodott.
A folytatásban Sastin Marianna a japán Kavaj Jukako ellen lép majd szőnyegre a 62 kg nyolcaddöntjében.

Barka Emese és Sastin Marianna sikerei után magyar vereségekkel folytatódott a szerdai versenynap a budapesti birkózó-világbajnokságon, melyen Dollák Tamara és Dénes Mercédesz a selejtezőben, míg Szmolka Nikoletta a vigaszágon veszített, utóbbi ezzel kiesett.

    A legkisebbeknél (50 kg) szereplő Köteles Alexandra esetében a tisztes helytállás volt a cél előzetesen, s a 27 éves birkózó megfelelt a elvárásoknak. A sportágba közel tíz év kihagyás után, tavaly januárban visszatért versenyző az első menetben alaposan meglepte a svédek Eb-bronzérmesét, Fredrika Ida Peterssont, akit még az első percben kiléptetett (1-0), majd a menet hajrájában a passzív svédet intették is (2-0).
A másodikban a skandináv rivális váltani tudott, míg Köteles egyre fáradt: Petersson előbb lábra támadással mögé került (2-2), majd az ötödik perc végén egy újabb akcióval levitte és tusba szorította az addig jó küzdő riválisát.
Az érdiek junior világbajnoki ezüstérmese, Dénes Mercédesz sokkal kevésbé tudta megnehezíteni az olimpiai ötödik, venezuelai Betzabeth Arguello Villegas dolgát, aki már a szünetben 7-0-ra vezetett, majd a második szakasz elején elérte a technikai tushoz szükséges különbséget (0-11).
Szmolka Nikolettet keddi, mongol legyőzője vitte vigaszágra, ahol a a török Buse Tosunnal találkozott. Szmolka a selejtezőben vállsérülést szenvedett, ennek ellenére kiállt a szerdai meccsére, mely azonban alig egy percig tartott, Tosun ugyanis változatos akciókkal gyorsan technikai tussal (10-0) győzött.
Köteles és Dénes még a vigaszági folytatásban bízhat, amihez legyőzőik döntőbe jutására van szükség.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!