A tegnap este során lezajlott az Európa-liga fináléja, amely csak nevében sikerült angolos döntőre, hisz a két londoni együttes csupán 1 angol kezdőjátékost tudott felvonultatni a bakui fináléban. Így láttuk mi a Chelsea – Arsenal meccs legérdekesebb momentumait. 

Tapogatózással indult a játék, amely talán a kissé szokatlan helyszínnek is volt köszönhető, hisz a csapatok csupán 2-2 ezer jegyet kaptak a döntőre, amelyet Azerbajdzsánban rendeztek, Londontól 4000 kilométerre, így nem a legvérmesebb szurkolói csoportokból állt össze a nézőtér.

Az első 10 percben csupán egy félresikerült Aubameyang lövést lehetett feljegyezni, ebből a megoldásból már sejteni lehetett, hogy ez nem a gaboni támadó estéje lesz, jóformán emberhátrányt jelentett a csapatának a fináléban.

Ezután nem sokkal Lacazett lépett ki egy labdával, majd eltolta azt a kifutó Kepa mellett, akivel ütközött, ám a játékvezető nem adott tizenegyest, sőt vissza sem nézte a szituációt.

 

Egy jobb lábbal eleresztett Xhaka lövés után aztán a kék londoni együttes percei következtek, Emerson felfutásaiból és az ex-Arsenalos Giroud megmozdulásaiból rendre veszélyes lehetőségeket alakítottak ki az ágyúsok kapuja előtt, melyet a korábbi Chelsea legenda, Petr Cech védett. A cseh kapus korábban bejelentette, hogy a szezon végeztével befejezi a pályafutását, a sors pedig úgy hozta, hogy éppen volt kenyéradója ellen játszotta az utolsó mérkőzését.

Nem sikerült szépre a búcsú… Fotó: Reuters

Az első játékrész gól nélküli küzdelmet hozott, a második etapra azonban egy egészen más Chelsea futott ki a pályára. A kezdés után pár perccel egy újabb Emerson elfutás jött a bal szélen, az olasz-brazil védő pedig egy félmagas beadással jelentkezett, amelyre remekül érkezett középen Giroud és védhetetlenül fejelt volt csapata kapujába.

Ezután ismét nem az Arsenal percei következtek, Hazard veszített labdát, majd szerezte vissza azt a félpályánál, egy ügyes összjáték végén pedig az érkező Pedro elé tálalt, aki kis szerencsével a hálóba terelte a labdát, 2:0.

Unai Emery vezetőedző, aki rekordernek számít az Európa-liga meccsek számában, már ekkor kettős cserére szánta el magát, ám mielőtt cserélhetett volna, csapatát újabb sújtás érte. A találkozón eddig ágyús szemszögből nézve legjobban játszó, egyetlen angol futballistaként említhető Maitland-Niles lökte fel Giroud-t a tizenhatoson belül.

A megítélt büntetőt a Chelsea-től nagy valószínűséggel Madridba távozó Eden Hazard higgadtan bepasszolta.

Nagy valószínűséggel a Real Madridban folytaja Eden Hazard. Fotó: Reuters

Bő 20 perccel a vége előtt tehát csodára lett volna szüksége az Arsenalnak ahhoz, hogy megnyerje a döntőt, ám a frissen beállt Iwobi nem sokáig tétlenkedett, ismét egy borzasztóan sikerült Aubameyang lövés utáni lepattanóból megmutatta csapattársának, hogy hogyan is kell ellőni egy labdát a levegőből.

Ekkor még megjelent egy halvány reménysugár a piros-fehérek előtt, ám 72. percben Aubameyang megint alakított: a saját térfelén veszített labdát, amelyből remek kontrát vezetett Hazard és Giroud révén a Chelsea, utóbbi pedig elképesztően nagy passzt adott társának, aki már a második gólját szerezte az est folyamán.

A hátralévő időben is akadt még lehetőség mindkét csapat előtt, a Chelsea a frissen beállt Willian oldalán, míg az Arsenal a nem túl motivált Özil helyére beálló Joesph Willock révén, a fiatal angol támadó remek megoldásokkal vétette észre magát.

A második félidőben egyértelműen lefocizta ellenfelét a Chelsea gárdája, így biztossá vált, hogy az Arsenal zsinórban a 3. évében kényszerül az Európa-ligában játszani, mivel a győzelem ért volna nekik csak Bajnokok Ligája főtáblát.

Eden Hazard a mérkőzés után aztán egyértelműen nyilatkozott a jövőjéről. 

Tudtuk, hogy jó játékosok vagyunk és jó csapatot alkotunk együtt – kezdte a belga támadó. – A mai célom az volt, hogy megnyerjük a trófeát. Két héttel ezelőtt meghoztam egy fontos döntést… Azt hiszem, ez volt a chelsea-s búcsúmérkőzésem, de természetesen a futballban soha nem lehet biztosra menni. Az első félidőben mind a két csapat stresszesen futballozott a tét miatt, Olly gólja után egy nagyszerű éjszaka kezdődött. Mi uraltuk a mérkőzést, nagyon örülök, hogy a magasba emelhetem a trófeát a srácokkal. Még nem tudom, hol folytatom, de pár nap múlva nyilvánosságra hozom majd új klubom nevét.”

Chelsea 4:1 Arsenal Gólszerzők: Giroud 49′ Pedro 60′ Hazard 65′ 72′ ill. Iwobi 69′

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!