A labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete (IFAB) 2019. március 2-i, a skóciai Aberdeenben megrendezett közgyűlésén számos, a labdarúgás játékszabályait érintő kiegészítést és pontosítást fogadott el. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a hivatalos honlapján foglalta össze a június 1-jén hatályba lépő változásokat, amely minden osztályt érinteni fog. 

Idén nyártól a támadócsapat által elkövetett nem szándékos kezezés is bizonyos esetekben büntetendő lesz, így jóval elkerülhetőbbek lesznek a kétes szituációk.

Változnak a sorfalba beálló zavaró emberekre vonatkozó szabályok is: a támadó játékosoknak legalább 1 méter távolságot kell tartaniuk a sorfaltól.

Ezentúl a kezdésnél a pénzfeldobást nyerő csapat választhat, hogy elvégzi-e a kezdőrúgást.

Büntetőrúgáskor a kapusnak a kapuvonalon (nem előtte vagy mögötte) kell állnia, de a rúgáskor elég csak az egyik lábának a kapuvonalon (vagy azzal egy vonalban, ha a láb a levegőben van) lennie. Igaz, ezt a szabályt szigorú értelembe véve eddig sem sikerült betartatni, hisz a tizenegyes védésekor nem a precíz vonalon maradásra koncentrálnak a kapusok.

Sokkal fontosabb, hogy egy új labdaejtési eljárást is bevezetnek, ebbe beletartoznak majd azon esetek, amikor a labda eltalálja a játékvezetőt, majd a kapuba kerül; amikor a labdát birtokló csapat megváltozik vagy amikor egy ígéretes támadás indul abból, hogy a sípmesterhez ért a játékszer.

Előkerülhet a sárga és piros lap a csapatvezetők sportszerűtlen viselkedése esetén.(Megyeiben dolgozó hevesebb vérmérsékletű emberek, tessék vigyázni!)

A lecserélt játékosnak a határolóvonal legközelebbi pontján kell elhagynia a játékteret, így nem lehet trükközni és időt húzni sem a cserével. (Kivéve, ha nagyon lassan hagyod el a játékteret.)

Kirúgás és a védő csapat javára, a saját büntetőterületén belül megítélt szabadrúgás esetén, a labda az elrúgás pillanatától játékba kerül (megjátszható, mielőtt elhagyná a büntetőterületet).

Az összes szabályváltozásról ide kattintva olvashat bővebben. 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!