A spanyolországi Pamplonában rendezték a legutóbbi hétvégén a gyorsasági görkorcsolyázók Európa-bajnokságát. A megmérettetésen hét versenyzővel vett részt a magyar delegáció. Kopilovic Eleonóra, Gardi Dominika, Sajgó Anna, Bíró Hanna, Urbán Boglárka mellett ott volt a Szombathelyi Sportiskola valamint a Savaria Speedskating Team két versenyzője.

Zsankó Petra a junior korúak, míg Bödei Bálint az ifjúsági korcsoportban indult és nem is okoztak csalódást. A sportágban két részből állnak az ehhez hasonló világversenyek. Először egy 200 méteres, ovális alakú, döntött kanyarokkal megépített pályán rendeznek futamokat, majd következhet az utcai verseny. Utóbbinál nem szabványméretű valamint vonalú aszfaltpályán mérkőznek meg egymással a sportolók.

Nem élmény volt az Európa-bajnokság a két vasi versenyző számára is.

Zsankó Petra: – Összességében az Európa Bajnokság számomra nagyon vegyes érzelmekkel zárult. Ennek több oka is van. Kezdeném azzal, hogy már azt is óriási eredménynek tartom hogy kvalifikáltam magam. Ebből következik az is, hogy ez volt az első Eb-m és ez plusz teher volt a vállamon. A kontinensviadal a pálya versenyekkel kezdődött. Számomra okozott pár nehézséget a pályához való alkalmazkodás, mivel előtte még nem volt lehetőségem ilyen pályán korizni, ráadásul mi nem olyan lehetőségek keretében készülhettünk mint a legtöbb nemzet. A pihenő nap után az utcai versenyek következtek, itt már kezdtem legyőzni a démonaim és egyre merészebben koriztam a mezőnyben, azonban itt még mindig nem voltam megelégedve az eredményeimmel. A kedvenc és egyben a legjobban várt távom a maraton volt, ahol a legjobb eredményt értem el. Szerintem mondanom sem kell, hogy nagyon jól éreztem magam a futam közben és külön boldogsággal töltött el, hogy rengeteg ember nézett és biztatott minket. Nagyon sok tapasztalatot szereztem ezalatt a majdnem 2 hét alatt és remélem, hogy a jövőben lesz még lehetőségem hasznosítani őket és bizonyítani. Végül pedig szeretnék köszönetet mondani Attila bácsinak, aki végig támogatott és mellettem állt jóban és rosszban. Ön nélkül ez nem sikerülhetett volna.

Bödei Bálint: – Életem első Európa Bajnoksága a spanyolországi Pamplonában került megrendezésre.A pálya az első pillanattól kezdve nagyszerű volt. A verseny előtti edzéseken és a versenyen is nagyon jó éreztem magamat . Az első távom a pályaversenyeken az a 200 méter volt ami nem sikerült jól mert az első kanyar bevételekor megbotlottam és értékes időt veszettem, de nem csüggedtem miatta mert tudtam hogy nem ez volt az én távom. A következő távom az a 5000m pontozásos futam volt ahol a 14. helyen végeztem aminek nagyon örültem .Ezt a futamot nagyon élveztem és az utolsó méterekig küzdöttem és nem adtam fel. 5000 méteren az eliminációs futamban nem sikerült bejutnom a döntőbe. Egy nap pihenő után kezdődtek a utcai versenyek. A pálya minősége szuper volt a kanyarokat pedig sokat kellett gyakorolni. Az első távom a 8000 m pontozásos futam volt, ezt futamot élveztem a legjobban és itt értem el a legjobb helyezésemet ami a 13.hely volt,ami jobb is lehetett volna ha kicsivel később kezdek el hajrázni.De ennek ellenére elégedett vagyok magammal. A verseny alatt sok tapasztalatot szereztem és a hibáimból pedig tanulok és így a jövőben szebb eredmények elérésére is képes leszek.

EB EREDMÉNYEK

Youth férfi

Bödei Bálint

Pálya:
200m 16.
1000m 22.
5000m eliminacio 21.
5000m pont 14.

Utca:
1 kor 20.
10.000m eliminacio 19.
8.000m pont 13.

 

Junior női

Zsankó Petra

Pálya:
500m 15.
10.000m pont 20.
Team sprint 6.
10.000m eliminacio 14.

Utca:
1kor 13.
10.000m pont 17.
15.000m eliminacio 13.
Marathon 5.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!