A Hungarysport hasábjain rendszeresen jelentkező Múltidéző rovata ezúttal 1983-be invitálja az olvasókat. A Haladás VSE felnőtt labdarúgó együttese ugyanis Indiába volt hivatalok, ahol részt vett a Nehru Kupa nemzetközi labdarúgó tornán. Érdekesség, hogy a Hali olimpiai válogatott néven vett részt a megmérettetésen és nem is vallott szégyent.

Akkoriban nem volt divat az élvonalbeli mérkőzések halasztása, a Haladás viszont megkapta ezt a lehetőséget az MLSZ-től, így vett részt a tornán, ahol Olaszország, Románia és Kína olimpiai csapata valamint Kamerun, Irán és India nemzeti együttese indult. A két csoportból az első két gárda jutott az elődöntőbe, ahol keresztbejátszással döntötték el, hogy ki jut a fináléba.

A szombathelyi együttes nyitásként Kínától szenvedett vereséget. Li Huajun duplájával 2-0-ra nyert az ázsiai csapat. Ezt követően viszont 3-1 arányban az olaszokat, míg a házigazda Indiát 2-1 arányban győzték le Hauzerék (fenti képen). Ez azt is jelentette, hogy a csoportelső kínaiak mögött a Haladás is bejutott az elődöntőbe, ahol Romániával találkoztak.

Végig magabiztos játékkal rukkolt ki a vasi együttes. Hegyi a 19. percben megszerezte a vezetést, majd a zöld-fehérek ügyeletes gólfelelőse Dobány Lajos az 59. valamint a 88. minutumban eldöntötte a találkozót. Cojocaru találata már csak szépségtapasz volt. A másik ágon Kína legyőzte Kamerunt hosszabbítás után 2-1-re.

A fináléban tehát lehetősége volt a csoportkörben elszenvedett vereségért visszavágni a Haladásnak. Ez végül egy szoros mérkőzésen sikerült is, hiszen 2-1-re győztek Király Ferencék és hódították el a Nehru Kupát, amelynek átadásán az indiai miniszterelnök is nagy tapssal köszöntötte a zöld-fehér együttes teljesítményét.

A harmadik helyet egyébként Kamerun szerezte meg. A Nehru Kupa pedig kiemelt fontosságú volt India labdarúgásának történetébe, amelyet 15 alkalommal rendeztek meg és ahol a magyar válogatott két arany-, valamint egy ezüstérmet szerzett – közte a szombathelyiek medáljával. Az örökranglistán a harmadik helyen állnak a magyarok az oroszok és India mögött.

Álló sor, balról: Eller Arnold, Vörös Csaba, Papp István, Preszeller Tamás, Szabó Ferenc, Hauzer Tibor, Kulcsár Ferenc, Fitos József, Hegedűs Péter. Ülnek: Kiss György, Nagy József, Görög István, Szarka Zoltán, Horváth Imre, Király Ferenc, Dobány Lajos

 

II. NEHRU CUP (1983)
Cochin, March 14-29.

Group A
1. ROMANIA 5 pont
2. CAMEROON 4 pont
3. Iran 3 pont

Romania – Iran 2-1
Romania – Cameroon 3-1
Iran – Cameroon XI (draw)
Romania – Iran 1-1
Iran – Cameroon XI (draw)
Romania – Cameroon 0-2

Group B
1. CHINA 5 pont
2. HUNGARY OLYMPIC 4 pont [*]
3. Italy 3 pont
4. India 0 pont

[*] the Hungarian entrants actually were club side Haladás VSE
from Szombathely, who played as “Hungary Olympic”

India – China 1-2
Hungary Ol. – China 0-2
India – Italy 0-1
Italy – Hungary Ol. 1-3
Italy – China 0-0
India – Hungary Ol. 1-2

Semi-finals:
China – Cameroon 2-1 (1-1, 0-0)
Goals: Li Huajun 60′, Zhao Daxin 94′ / Kwebou 62′

Hungary Ol. – Romania 3-1 (1-0)
Goals: Hegyi 19′, Dobany 59′ 88′ / Ioan Cojocaru 90′

Final:
Hungary Ol. – China U-19 2-1 (0-0)

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!